Grčka daje po 330 miliona evra da se ponovo otvore restorani

Svet 01. apr. 202120:35
Podeli:
Foto: EPA-EFE/PANTELIS SAITAS

Grčka će ponuditi restoranima i barovima koji su mesecima bili zatvoreni oko 330 miliona evra pomoći kako bi im se omogućilo da se ponovo otvore u narednim nedeljama, saopštile su danas vlasti te zemlje. Očekuje se da će restorani da se otvore kasnije u aprilu uoči planiranog otvaranja turističkog sektora od sredine maja.

Više od 70.000 restorana, barova i kafića zatvoreno je od novembra, kada je uvedeno strogo zaključavanje da bi se obuzdao drugi talas pandemije koronavirusa.

Industrijska udruženja procenjuju da otprilike svaki peti možda neće moći da ponovo počne sa radom pre letnje turističke sezone.

Svaka kompanija će dobiti grant do 100.000 evra, pod određenim kriterijumima, za pokrivanje troškova ponovnog otvaranja, sa ukupnim paketom koji iznosi 330 miliona evra, navodi se u saopštenju grčkog ministarstva finansija.

Vladini zvaničnici rekli su prošlog meseca da bi se restorani mogli otvoriti kasnije u aprilu uoči planiranog otvaranja turističkog sektora od sredine maja.

Sektor je već dobio milijardu evra od države u obliku jeftinih kredita i drugih grantova, navodi Rojters.

Grčke vlasti su u sredu ublažile neke ograničenja, omogućavajući da se male maloprodajne radnje ponovo otvore, podseća agencija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar