Grafikon koji će Balkancima najbolje pokazati zašto moraju da se vakcinišu

Svet 24. nov. 202112:31 > 12:57
Podeli:
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Evropska komisija objavila je grafikon koji najbolje pokazuje da je teza da je veći broj vakcinisanih jednako i manje umrlih. .

Grafikon je zasnovan na podacima Evropskih centara za zarazne bolesti (ECDC). Podaci se odnose se na punoletne građane, odnosno sve starije od 18 godina i period od prvih 14 dana u novembru.

Na osnovu grafički prikazanih podataka zaključuje se da je u državama koje imaju visoku stopu vakcinisanih, broj umrlih veoma nizak.

Levo na grafikonu je prikazan procenat vakcinisanih, dok se na desnom delu nalazi broj umrlih na milion stanovnika u periodu od dve nedelje.

Pročitajte još:

„Podaci pokazuju da što je veća stopa vakcinacije, to je niža stopa mortaliteta“, napisala je Evropska komisija u opisu grafikona koji je postavljen na Tviteru.

Na vrhu grafikona je Irska u kojoj je vakcinisano 93 odsto odraslog stanovništva. Ova zemlja ima 15 smrtnih slučajeva na milion stanovnika u periodu od 14 dana. Zatim, slede Portugal koji na 92 odsto vakcinisanih ima deset smrtnih slučajeva i Malta koja ima isti procenat vakcinisanih i nema zabeležen slučaj smrti koja je izazvana koronavirusom u protekle dve nedelje.

Sa druge strane, na dnu grafikona nalaze se tri države iz našeg okruženja.

Na dnu liste su Rumunija i Bugarska. Bugari su daleko najgori sa 29 odsto vakcinisanih i 325 mrtvih, dok Rumunija beleži 43 odsto vakcinisanih i 267 smrtnih slučajeva na milion stanovnika. Nešto iznad njih je Hrvatska sa 168 umrlih i 55 odsto vakcinisanih.

BONUS VIDEO Vakcinacija na svakih 6 meseci?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar