Podeli
Grafika:Slađana Đermanović

Oksfordski univerzitet napravio je impresivnu interaktivnu mapu broja umrlih od posledica koronavirusa u celom svetu, koja pokazuje fluktacije broja umrlih od 3. marta do danas.

Od februara i marta, kada su prvi slučajevi koronavirusa potvrđeni u zemljama bivše Jugoslavije, na mapi se iz dana u dan mogu pratiti skokovi i padovi u broju žrtava kovida 19.

Slovenija

Slovenija je bila prva zemlja u Evropi koja je proglasila kraj epidemije korone 15. maja. Tokom leta, situacija sa brojem novozaraženih i preminulih od posledica korone delovala je relativno pod kontrolom, da bi početkom septembra zemlja oborila rekord sa najvećim dnevnim brojem zaraženih koronavirusom. Od tada, situacija se u nekadašnjoj “korona fri” zemlji pogoršava, sa dnevnim brojem umrlih koji prelazi 50, zbog čega su vlasti uvele restriktivne epidemiološke mere, uključujući policijski čas i drakonske kazne za prekršioce istih.

Pročitajte još:

Crna Gora

Crna Gora je takođe bila među prvima koja se proglasila za “korona fri” državu i turističku destinaciju. Kao zemlja koja mahom zavisi od turizma, Crna Gora je početkom leta kao i Hrvatska i više drugih evropskih zemalja, otvorila sezonu i svoje granice za turiste iz zemalja za koje je EU procenila da su bezbedne. Ispostavilo se da nije tako, budući da je broj zaraženih i umrlih već pred kraj leta počeo da raste, dovevši do toga da zemlja postane jedan od crnih rekordera kada je reč o broju umrlih naspram broja stanovnika. U pokušaju da zaustave širenje infekcije, vlasti su uvele policijski čas i drastične mere.

Srbija

Prvi smrtni slučaj od posledica koronavirusa u Srbiji je registrovan 20. marta, dve nedelje nakon otkrivanja prvog inficiranog. Od tada, Srbija kao da je na toboganu. Nakon dva meseca vanrednog stanja i izolacije, broj zaraženih i umrlih počeo je da opada pred leto, ali to nije sprečilo EU da zemlju stavi na crnu listu zemalja sa velikim brojem slučajeva korone i tako ograniči kretanje tokom sezone godišnjih odmora.

Ispostavilo se da je to bio poklon – iako tada nije izgledalo – jer je leto Srbija provela kao ostrvo u moru korone. Dok su u zemljama okruženja rasli brojevi zaraženih i umrlih, u Srbiji su bili relativno niski. Drugi, treći, N-ti talas korone koji se obrušio početkom jeseni, zemlja je dočekala nespremna.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Početkom novembra, Svetska zdravstvena organizacija izdala je uznemirujuću ocenu da u Srbiji broj obolelih od korone raste najbrže u Evropi. Uprkos sumornom upozorenju, vlasti su oklevale sa uvođenjem novih mera, ostavivši sve na “savesti građana” što je dovelo do gotovo 6000 zaraženih dnevno i gotovo 40 mrtvih.

Pročitajte i:

Hrvatska

Hrvatska je u martu registrovala prve smrtne slučajeve koji su posledica koronavirusa, da bi u aprilu taj broj naglo skočio. Kao zemlja koja živi od turizma, sa dolaskom lepog vremena i prolaskom prvog talasa epidemije, Hrvatska je otvorila svoje granice. Sa navalom turista, skočio je i broj zaraženih. U jednom trenutku u avgustu, broj zaraženih u Hrvatskoj je toliko skočio da je izazvao masovni egzodus austrijskih turista.

Epidemiološke mere dovele su do toga da brojke malo “uminu”, da bi se situacija ponovo zakomplikovala u oktobru kada je hrvatski “stožer” počeo da prijavljuje rekordne brojke zaraženih i umrlih, što je dovelo do uvođenja novih restriktivnih mera.

Bosna i Hercegovina

Bosna i Hercegovina je, kao i ostatak regiona, prve smrti registrovala u martu, što je dovelo do uvođenja vanrednog stanja kako bi se sprečilo širenje virusa. Leto je donelo nešto lakšu situaciju – i priliv turista, mahom iz Srbije, koji nisu imali gde drugo da odu pošto nas Crnogorci nisu primali, a u Hrvatsku je moglo samo sa negativnim testom. Sa dolaskom jeseni, broj slučajeva ponovo je počeo da raste, toliko da je policijski čas ponovo uveden, a sa njima i kazne za one koji se ne pridržavaju mera. Sve to ipak nije zaustvilo širenje virusa koji kosi po Bosni.

Foto:Nova.rs

Severna Makedonija

Severna Makedonija je krajem marta prijavila prvu smrt od posledica koronavirusa. Polovinom aprila činilo se da je zemlja uspela da se izbori sa koronom, ali je početkom juna krenuo novi talas infekcija. Najgori dan letos bio je 10. jul kada je u periodu od 24 sata otkriveno 205 novozaraženih. Vlasti su uvele strožije epidemiološke mere i situacija je na kratko stavljena pod kontrolu da bi sa dolaskom hladnijeg vremena, respiratornih infekcija i novog talasa virusa, broj umrlih i zaraženih ponovo počeo da skače.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar