GRAFIKA Cene goriva divljaju u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a u Srbiji?

Svet 12. okt. 202116:49 > 20:17
Podeli:
Benzinska stanica benzin gorivo
Foto:Shutterstock

Hrvatska je danas zvanično postala zemlja sa najskupljim gorivom u regionu, i tako pomerila Srbiju na drugo mesto. Usled ogromnog rasta cena nafte na svetskim tržištima, cena goriva u susednoj zemlji drastično je povećana. Ipak, ni ostale zemlje regiona ne zaostaju previše za Hrvatskom i Srbijom, a Crna Gora je najavila dodatno poskupljenje već sutra.

POGLEDAJTE JOŠ:

Hrvatska

Od ponoći je gorivo u Hrvatskoj zvanično poskupelo. Velika svetska kriza nafte diktira situaciju i u našem regionu, a hrvatske vlasti bile su primorane da povećaju cene, što su građani dočekali sa velikom dozom besa. Očekivano, novim skokom cena Hrvatska je postala zemlja sa najskupljim gorivom u regionu i tako praktično naterala svoje stanovnike da rešenje potraže u okolnim zemljama, poput Bosne i Hercegovine.

Cena benzina Eurosuper 95 po litru iznosi 1,5 evra, Eurosuper 98 1,58 evra, dok je cena dizela 1,52 evra.

Cena goriva u Hrvatskoj Foto: Shutterstock, Slađana Đermanović/Nova.rs

Srbija

Građani naše zemlje već godinama imaju veliki problem sa prilično visokim cenama goriva, u odnosu na životni standard, a situacija u ovom momentu neće postati bolja. Iako su cene goriva rasle nekoliko puta tokom proteklog perioda, nije isključeno da nas zbog svetske krize očekuje još jedno pogoršanje stanja. Cena Eurosuper 95 benzina u Srbiji iznosi 1,4 evra po litru, Eurosuper 98 benzina 1,5 evra, dok dizel možete naći po ceni od 1,5 evra po litru.

Crna Gora

Cene goriva u Crnoj Gori sutra će biti povećane 13. put ove godine. Postoji očekivanje da bi cene goriva do kraja godine mogle da dostignu rekordnu cenu u poslednjih 20 godina.

„Sve to može dovesti do lančane reakcije koja će usloviti rast svih cena u zemlji, prehrambenih artikala, svih usluga vezanih za prevoz, taksi usluga, troškova autobuskog prevoza, što će za posledicu imati galopirajuću inflaciju i udar na standard svih građana, bez obzira za koga glasaju“, rekao je Mirko Stanić, poslanik u crnogorskom parlamentu.

Cena goriva u Crnoj Gori Foto: Shutterstock, Slađana Đermanović/Nova.rs

Cena Eurosuper benzina 95 po litru trenutno iznosi 1,36 evra, Eurosuper benzina 98 je 1,39 evra, dok je cena dizela po litru 1,19 evra.

Slovenija

Iako Slovenija kao najuređenija zemlja ovog podneblja uspeva da održi cene goriva relativno stabilnim, nije isključeno da će aktuelna kriza pogoditi i njene stanovnike. Kada je reč o Sloveniji, situacija je malo drugačija u odnosu na ostatak regiona. Naime, životni standard i prosečne plate u ovoj zemlji neuporedivo su veće u odnosu na njene komšije. Prema tome, i razlika u cenama goriva bi morala da bude očigledna, iako to nije slučaj. Cena benzina Eurosuper 965 po litru iznosi 1,26 evra, cena benzina Eurosuper 98 je 1,46 evra, dok dizel po litru košta 1,3 evra.

Cena goriva u Sloveniji Foto: Shutterstock, Slađana Đermanović/Nova.rs

Bosna i Hercegovina

Trenutni raj za sve građane Srbije i Hrvatske kada je o gorivu reč ima najniže cene u celom regionu. Stoga ne čudi da su vozači iz Hrvatske pohrlili u komšiluk nakon što su cene drastično poskupele. U Bosni i Hercegovini možete nabaviti benzin Eurosuper 95 po ceni od 1,16 po litru, benzin Eurosuper 98 košta 1,2 evra, dok je cena dizela 1,1 evro po litru.

Cena goriva u BiH Foto: Shutterstock, Slađana Đermanović/Nova.rs

BONUS VIDEO Britanska vojska u dostavi goriva širom ostrva

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar