Gradonačelnik Petrinje: Nova šteta od zemljotresa

Svet 19. jan. 202115:01
Podeli:
Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ TOMISLAV PAVLEK

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović izjavio je da je zemljotres magnitude 3,8 po Rihteru, koji je u utorak ujutru zatresao Baniju, pričinio novu materijalnu štetu, ali da nije bilo povređenih.

„Potres je pokazao svoju moć i sve što je preostalo u gradu, što ima za pasti, osetilo se i čulo. Čuli su se crepovi i ostaci crepova i građa, koji su padali po ulicama sa kuća“, rekao je Dumbović u emisiji „Hrvatski radio za Banovinu“.

Pročitajte još:

On je naveo da su teško stradale Glinska Poljana i okolna sela, gde je oštećeno mnogo kuća.

Područje centralne Hrvatske neprestano podrhtava od razornog zemljotresa jačine 6,2 po Rihteru, koji je 29. decembra pogodio to područje, a prethodio mu je dan ranije potres magnitude 5,0 po Rihteru.

Poginulo je sedam osoba, a pričinjena je velika materijalna šteta na području Petrinje, Siska, Gline i okolnih sela, ali i na zagrebačkom području.

Seizmološka služba Hrvatske saopštila je da je jutros u 5.44 zabeležen novi jači potres magnitude 3,8 prema Rihteru, sa epicentrom deset kilometara severoistočno od Gline, kod Glinske Poljane. Podrhtavanje se osetilo i u Zagrebu.

Potpredsednik Vlade Hrvatske Boris Milošević izjavio je u Saboru da je posle razornog zemljotresa 29. decembra u Baniji prijavljena šteta na 45.000 objekata.

Prema njegovim rečima, od prvog dana se radi na stambenom zbrinjavanju ljudi, pa se tako u kolektivnom smeštaju nalazi oko 400 osoba, u stanovima i kućama koje je na raspolaganje stavila država 114 osoba, dok je na terenu postavljeno 500 mobilnih jedinica, s tim da se ne zna tačan broj dostavljenih preko privatnih donacija.

BONUS VIDEO

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar