Gradonačelnik Budve traži potpuno zatvaranje grada

Svet 08. feb. 202113:46 > 13:49
Podeli:
Foto: Printscreen/YouTube/Fos Media

Opštinski Tim za zaštitu i spašavanje je danas održao sastanak povodom epidemiološke situacije u Budvi gde je došlo do drastičnog povećanja broja obolelih od virusa COVID-19, zbog čega je neophodno pod hitno preduzeti mere na zaštiti stanovništva od ove zarazne bolesti, saopšteno je iz kabineta predsednika Opštine Budve Marka Bata Carevića.

On je u dopisu upućenom premijeru Crne Gore Zdravku Krivokapiću i ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović kao i Savetu sa borbu protiv koronavirusa, zatražio da se u Budvi uvede totalno zatvaranje.

Dopis Carevića prenosimo integralno.

U Budvi je prema podacima epidemiološke službe JZU Doma zdravlja Budva trenutno 696 aktivnih slučajeva oboljelih od koronavirusa, sa tendencijom daljnjeg rasta oboljelih.

Pročitajte još:

Svi kapaciteti JZU Dom zdravlja Budva su stavljeni na raspolaganje stanovnicima Budve, ali u ovom trenutku to ne zadovoljava trenutne potrebe, obzirom na nagli porast oboljelih.

Imajući na umu značajan porast broja zaraženih i činjenicu da je shodno stopi kumulativne incidencije, Budva već duže vrijeme u crvenoj zoni, kao i to da je broj zaraženih u odnosu na broj stanovnika među najvećima u Evropi, upućujemo Vam dopis sa predlogom da preispitate važeće epidemiološke mjere u Budvi i predložite njihovo pooštravanje.

Ovog vikenda usled povoljnih vremenskih prilika je evidentirano prisustvo velikog broja građana kako iz naše tako iz drugih opština koji šetaju i borave u ugostiteljskim objektima i na drugim javnim mjestima.

Imajući u vidu novonastalu situaciju Opštinski Tim za zaštitu i spašavanje Opštine Budva predlaže uvođenne sledećih mjera:

1. Mjeru totalnog zaključavanja (lockdown) Opštine Budva, koje bi podrazumjevalo:

– zabranu rada ugostiteljskih objekata,

-obustava nastave u školama (prelazak na on-line nastavu),

– zatvaranje svih predškolskih ustanova i vrtića,

– rad privrednih društva i preduzetnika koji se bave trgovinom prehrambenih proizvoda (marketi,supermarketi,hipermarketi) prilagoditi trenutnoj situaciji,

Foto: Vijesti/Vuk Lajović

– rad privrednih društva i preduzetnika koji se bave trgovinom neprehrambenih proizvoda i pružanja usluga (tržni centar TQ Plaza, prodavnice obuće i odjeće, kozmetički, frizerski saloni, kladionice i sl.) prilagoditi novonastaloj situaciji,

– zabranu izlaska iz objekata stanovanja u vremenu od 17 do 05 časova narednog dana,

– zabranu kretanja, okupljanja i boravka na javnim površinama svakog dana u vremenu od 17 do 05 časova narednog dana,

– zabranu međugradskog putovanja,

– zatvaranje igrališta, teretana na otvorenom / zatvorenom prostoru i fitnes centara.

Navedene mjere u cilju suzbijanja pandemije COVID-19 važile bi narednih 15 dana od dana donošenja istih.

2. Rad JZU Dom zdravlja Budva organizovati u dvije smjene u pojačanom obimu, a Ministarstvo zdravlja da hitno uputi pomoć kako u materijalnom smislu tako i stručnom osoblju, radi što bržeg prevazilaženja novonastale situacije.

Foto: Vijesti/Vuk Lajović

Takođe je neophodno pojačati rad patronažne službe koju treba stručno i kadrovski ojačati u ovom trenutku.

3. Opština Budva kao osnivač JP Mediteranski sportski centar kapacitete dvorane centra stavlja na raspolaganje Ministarstvu zdravlja Crne Gore i JZU Dom zdravlja Budva kako bi se u istoj formirao COVID centar radi boljeg, bržeg i efikasnijeg djelovanja.

U tom cilju JP Parking servis Budva će podizanjem rampe, besplatno na parkiralištu kod srednje škole omogućiti građanima nesmetano funkcionisanje i prilaz COVID centru.

4. Sve javne institucije i javne ustanove čiji je osnivač država i Opština Budva do daljeg obustavljaju rad sa strankama, a radno vrijeme se ograničava do 12 časova.

5. Služba zaštite i Komunalno preduzeće Budva, kao i do sada sprovodiće dezinfekciju javnih površina i unutrašnjosti objekata od značaja, u čemu će imati potrebnu saradnju „Vodovoda i kanalizacije“ Budvau smislu obezbjeđivanja potrebnih količina vode.

Foto: Vijesti/Vuk Lajović

6. Nadležne inspekcijske službe da pojačaju daljnu kontrolu svih privrednih društva i privrednika koji se bave trgovinom prehrambrenih / neprehrambenih proizvoda i pružanja usluga.

7. Obzirom na alarmantno stanje od građana se posebno očekuje da budu društveno odgovorni i da maksimalno poštuju sve preporuke vezano za boravak u svojim stanovima/kućama, zabrane okupljanja, posjeta, putovanja i druge mjere u skladu sa naredbama i preporukama nadležnih subjekata.

8. Obavezuju se upravnici zgrada kao i vlasnici etažnih stambenih jedinica, da u slučaju postojanja obolijevanja od koronavirusa kod stanara zgrade, kontaktiraju Službu zaštite i spašavanja radi dezinfekcije ulaza i preporuka u smislu sprovođenja pojačane higijene zajedničkih prostorija.

9. Redovna i blagovremena saopštenja povodom trenutne epidemiološke situacije Opštinski Tim za zaštitu i spašavanje će vršiti posredstvom lokalnog javnog servisa RTV Budva.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar