Gradonačelnik Budimpešte želi „na crtu“ Orbanu na izborima

Svet 15. maj 202113:31
Podeli:
Gergelj Karačonj
Gergelj Karačonj Foto: REUTERS/Bernadett Szabo/File Photo

Gradonačelnik Budimpešte Gergelj Karačonj objavio je da će učestvovati u izborima opozicije za određivanje njihovog zajedničkog kandidata, koji će se suprotstaviti premijeru Viktoru Orbanu na parlamentarnim izborima predviđenim za april 2022. godine.

Pročitajte još:

Karačonj, liberal koji je pobedio Orbanovog kandidata u trci za gradonačelnika Budimpešte 2019. godine, smatra se favoritom da bude određen za kandidata opozicije. Opozicija će imati svoje izbore u dva kruga na jesen.

„Posle dugog razmišljanja prijaviću se za primarne izbore opozicije za kandidata za premijera“, rekao je Gergelj Karačonj u videu objavljenom na Fejsbuku.

„Osećam da je Mađarska u teškoćama, naša zemlja je izuzetno podeljena i želim da doprinesem da je ponovo ujedinim“, rekao je on u poruci objavljenoj iz sela njegovog detinjstva, 270 kilometara od Budimpešte.

Primarne izbore organizuje savez od šest opozicionih partija i to će biti prvi put da se u Mađarskoj tako određuju kandidati za parlamentarne izbore. Tri od tih šest partija već su dale k znanju da će pružiti podršku Karačonju.

Prema anketama savez opozicije je u blagoj prednosti u odnosu na Orbanovu partiju Fides.

Fides je od 2010. tri puta osvojio većinu u parlamentu, delimično zahvaljujući odluci opozicionih partija da izađu na izbore odvojeno.

Viktor Orban
Viktor Orban Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL

Prošle godine, savez koji okuplja obično suprostavljene partije levice, desnice i liberala, saopštio je da će sarađivati da bi imali samo po jednog kandidata protiv Fidesa u 106 izbornih jedinica.

Savez se takođe dogovorio da izradi zajednički program vlade, optužujući Orbana da vodi Mađarsku ka autoritarnoj vlasti i da je udaljava od glavnih demokratskih vrednosti Evropske unije.

Prvo glasanje za određivanje zajedničkih kandidata opozicije biće od 18. do 26 septembra, a drugi krug od 4. do 10. oktobra.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar