Građani Sarajeva traže smenu Vlade Federacije BiH

Svet 17. apr. 202115:27 > 15:51
Podeli:
Sarajevo protest
Sarajevo protest. Foto: N1

Nekoliko stotina građana izašlo je danas u Sarajevu ne mirne proteste,zbog, kako su naveli, nesposobnosti vlasti u BiH da nabavi vakcine protiv koronavirusa.

Pročitajte još:

Deo građana se u automobilima okupio ispred Železničke stanice, odakle su u koloni, uz zvuke sirena, krenuli kroz grad.

Drugi deo okupio se ispred Zemaljskog muzeja, odakle su krenuli u protestnu šetnju do zgrade državnog parlamenta, zahtevajući smenu Saveta ministara i Vlade Federacije BiH.

Osim ostavki i hitnog donošenja jasne strategije za rešavanje loše epidemiološke situacije, okupljeni građani su poslanicima u parlamentu Federacije BiH uputili zahtev da do 30. aprila smene Vladu tog entiteta.

Ako se to ne desi, najavili su masovnije proteste za 1. maj.

„Vi ste ih doveli, vi ih sad i nosite“, glasila je poruka poslanicima u federalnom parlamentu, ispisana na jednom od transparenata.

Građani su nosili i transparente na kojima je pisalo: „Bisera, ne kupuju se vakcine u marketu“, „Igrate se države, gejm over „, „Mi nemamo Vladu, mi imamo samo osobe na platnom spisku“, „Spavate li mirno“, „Država nam je mesto zločina“, „Znate li koji nas talas koronavirusa ubija“, „Hoću vakcine, neću zaključavaje nauštrb mog rada, nauštrb moje plate“, samo su neke od poruka.

Ispred parlamenta BiH okupljenima se obratilo nekoliko govornika, među njima i doktor Bakir Nakaš koji je protiv nadležnih podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH zbog toga što nisu nabavili vakcine protiv koronavirusa.

„Podnesite ostavke, to je jedino što vam je danas ostalo“, poručio je Nakaš.

On je pozvao političare koji „ne znaju nabaviti vakcinu“ da se sklone, da bi došli oni koji to znaju.

Organizator današnjeg protesta bio je je pokret „Ženski marš-borba za život“.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar