Goldštajn: Odluka nije utemeljena na demokratskim osnovama

Svet 03. jun. 202019:50
Podeli:
Ivo Goldstein Foto:N1

Istoričar Ivo Goldštajn izjavio je da odluka suda da pozdrav "Za dom spremni" nije prekršaj, nije utemeljena na zdravim liberalno-demokratskim osnovama.

Sudije Visokog prekršajnog suda donele su odluku da pozdrav „Za dom spremni“ na početku pesme „Bojna Čavoglave“ pevača Marka Perkovića Tompsona nije prekršaj.

Goldštajn, koji je bio član Veća za suočavanje s posledicama vladavine nedemokratskih režima, misli da ta odluka nije utemeljena na zdravim liberalno-demokratskim osnovama.

On smatra da je odluka van onoga što je Veće preporučilo 2018. godine u Dokumentu dijaloga koji sadrži preporuke o posebnom normativnom uređenju simbola, znakova i drugih obeležja totalitarnih režima i pokreta.

„Mi smo doneli preporuke prema kojima se pozdrav ‘Za dom spremni’ može koristiti izuzetno u komemorativne svrhe po odluci vlade“, rekao je on i podsetio da je vlada nakon donošenja tog dokumenta trebalo da doneti propise, što nije učinila.

Vlada je kupovala vreme i godinu dana nije ništa uradila, rekao je on.

„Kada bi vlada generalno zabranila ‘Za dom spremni’ i eventualno ga dozvoljavala u nekim posebnim uslovima po svojoj odluci, onda bi čitava priča da to ide na Visoki prekršajni sud bila besmislena“, rekao je Goldštajn Hini.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar