Gledaj i ćuti: Ovako izgleda rodna ravnopravnost u Japanu

Svet 18. feb. 202115:07
Podeli:
Foto:REUTERS/Issei Kato

Nekoliko dana nakon što je šef Olimpijskog komiteta Japana podneo ostavku zbog seksističkih komentara, a na njegovo mesto postavljena žena, njegova vladajuća stranka je odlučila da pozove žene da prisustvuju sastancima - pod uslovom da drže usta zatvorena.

Pročitajte još:

Liberalno-demokratska stranka (LDP) predložila je da pet njihovih članica prisustvuje sastancima odbora, pod uslovom da ne progovaraju na sastancima i da svoje mišljenje podnesu u pisanom obliku kasnije.

Žene u Japanu već dugo su isključene iz političkog i ekonomskog života zemlje. Zemlja je 121 na listi 153 zemalje sa najvećim rodnim raskorakom, koju sastavlja Svetski ekonomski forum. Dve žene trenutno imaju mesto u 12-članom odboru LDP-a koji je na vlasti još od 1955.

Tošihiro Nikai, 82-godišnji generalni sekretar LDP rekao je medijima da želi da uneše žensku perspektivu na sastanke koji su do sada bili potpuno „muška žurka“.

On je dodao da je svestan kritika na račun muške dominacije u stranci i ocenio da je važno da se i članice stranke uključe u donošenje odluka.

Japanski mediji prenose da će pet žena moći da prisustvuje u svojstvu posmatrača sastancima odbora ali da neće smeti da pričaju.

Trenutno je od 465 političara u japanskom Šuginu, Predstavničko domu, samo 10 posto žene – njih 46. Poređenja radi, svetski prosek je 25 posto.

Foto: EPA-EFE/KIM KYUNG-HOON / POOL

Olimpijski komitet

Joširo Mori, 83, prokomentrisao je prilikom diskusije o sve većem brou žena članica odbora da „njihovo vreme pričanja mora da bude ograničeno – jer ne umeju da stanu“.

Posle gnevnih reakcija javnosti ali i spoznora Olimpijade u Tokiju, uključujući Tojotu, podneo je ostavku prošle sedmice.

U znak protesta zbog njegovih komentara, grupa poslanica nosila je belo, a guvernerka Tokija Juriko Koike rekla je da neće prisustvovati sastanku visokih zvaničnika Olimpijskog komiteta.

Zbog seksističkih komentara, nekih 400 ljudi je povuklo svoje prijave za volontiranje na Olimpijskim igrama koje bi trebalo da se održe kasnije ove godine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar