Glavni grad Tigraja pod potpunom kontrolom etiopske vojske

Svet 28. nov. 202018:23 > 18:24
Podeli:
Foto: EDUARDO SOTERAS / AFP / Profimedia

Etiopske savezne snage preuzele su "potpunu kontrolu" nad glavnim gradom regije Tigraj, Mekelom, saopštio je premijer Etiopije Abij Ahmed na Tviteru.

Istu informaciju saopštio je i šef vojnog štaba Birhanu Jula, u izjavi objavljenoj na službenoj Fejsbuk stranici etiopske vojske.

„Mekele je pod komandom Nacionalnih odbrambenih snaga“, naveo je etiopski premijer.

Vlasti su ranije saopštile da su etiopske snage u završnoj fazi ofanzive u regionu, te da će se pobrinuti da zaštite civile u Mekelu, gradu sa 500.000 stanovnika, javio je Rojters.

Ranije je Ahmed izjavio da je njegova vojska ušla u glavni grad regije Mekele ne gađajući civile.

„Uspeli smo da uđemo u grad Mekele, a da nevini civili nisu na meti“, izjavio je premijer.

Foto: REUTERS/Tiksa Negeri//File Photo

Regionalna televizija izvestila je da je pobunjeni severni grad „teško bombardovan“, preneo je Dojče Vele.

Komunikacije u Tigraju nisu u funkciji već nedeljama, što otežava verifikaciju izveštaja sa terena, a pristup je strogo kontrolisan od početka borbi 4. novembra. Ipak, veruje se da su stotine, možda i hiljade već izgubile život u borbama.

Podsetimo, premijer Ahmed dao je prošle nedelje regionalnim snagama Tigraja (TPLF) 72 sata da se predaju pre nego što vojska započne ofanzivu na Mekele.

Vojska ove zemlje tom prilikom je upozorila civile u Mekelu, da se “oslobode” pobunjeničkih vođa ili prema njima neće biti “milosti” u narednom napadu na grad. Ultimatum je istekao u sredu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar