„Krivična protiv Božovića, lažno se predstavlja kao ambasador“

Svet 07. avg. 202119:25
Podeli:
Foto: Medija centar Beograd

Građanska inicijativa “21. maj” saopštila je danas da je pozvala nadležno državno tužilaštvo da proveri da li u radnjama Vladimira Božovića, državljanina Srbije, ima bića krivičnog dela “lažno predstavljanje” ili bilo kojeg drugog koje se goni po službenoj dužnosti. Vlada Crne Gore je 28. novembra 2020. godine donela odluku kojom je dotadašnjeg ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića proglasila “personom non grata” i ta odluka do danas nije menjana.

“Fizičko lice Vladimir Božović nastavlja da se u javnosti predstavlja kao navodni ambasador Srbije u Crnoj Gori. Na sajtu Ministarstva inostranih poslova Srbije, rubrika Ambasada u Podgorici, 4. avgusta 2021. godine objavljen je autorski tekst Božovića koji je on potpisao kao “ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori”. Na osnovu tako lažnog predstavljanja, njegov autorski tekst su preneli i određeni mediji u Crnoj Gori, poput portala Borba i IN4S”, navode u GI 21. maj.

Foto:Screenshot/mfa.gov.rs

Kako ističu, objavljeni tekstovi, kao i na stotine komentara na portalima i na njihovim zvaničnim Fejsbuk stranicama, potvrđuju lažno predstavljanje Božovića, čime je značajan broj građana doveden u zabludu.

“Nastup u svojstvu ambasadora dozvoljen je samo stvarnom službenom licu, a Božović je na predmetni način pribavio sebi korist (1) pripisujući sebi nepostojeći društveni značaj i izvršio (2) radnju koju nije smeo da izvrši jer je ista rezervisana da je izvrši samo određeno službeno lice”, navode u Građanskoj inicijativi “21. maj”.

Podsećaju da je Vlada Crne Gore 28. novembra 2020. godine donela odluku kojom je dotadašnjeg ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića proglasila “personom non grata” i ta odluka do danas nije menjana, niti je povučena.

“Građanska inicijativa “21. maj” tužilaštvu je dostavila odgovarajuće dokaze a predložila je i saslušanje prijavljenog fizičkog lica Vladimira Božovića, kao i aktulenog ministra spoljnih poslova u Vladi Crne Gore Đorđa Radulovića kao i službenih lica prethodne 41. Vlade Crne Gore, predsednika Vlade Duška Markovića i ministra spoljnih poslova Srđana Darmanovića“, zaključuju u toj Građanskoj inicijativi.

BONUS VIDEO: Incident u Skupštini Crne Gore

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram