Predsednik Opštine Nikšić saslušan: Negirao genocid u Srebrenici

Svet 18. avg 202120:08
Podeli:
Srebrenica. Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Predsednik Opštine Nikšić Marko Kovačević iz Demokratskog fronta (DF) saslušan je 18. avgusta u Višem državnom tužilaštvu zbog izjave kojom je negirao genocid u Srebrenici. Skupština Crne Gore izglasala je Rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici a 11. jul je proglašen Danom sećanja na žrtve Srebrenice.

Krivičnu prijavu protiv njega podnela je opoziciona Demokratska partija socijalista (DPS) jer je Kovačević u televizijskom gostovanju na jednoj srpskoj televiziji negirao genocid u Srebrenici, dan nakon što je Skupština Crne Gore izglasala Rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici 17. juna.

Nakon dugogodišnje vlasti DPS-a u Nikšiću, novu lokalnu vlast u tom gradu su nakon izbora 14. marta formirale vladajuće parlamentarne partije – DF, Demokrate i građanski pokret URA.

Za Rezoluciju glasalo je 55 poslanika iz opozicije i dela vladajuće koalicije, dok je 19 poslanika vladajuće koalicije bilo protiv, a sedam uzdržanih.

Skupštinskom Rezolucijom se potvrđuje da je u Srebrenici počinjen genocid u julu 1995. godine, u kojem je stradalo više od 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti, osuđuju se izjave, postupci i politike koje negiraju ili dovode u pitanje genocid u Srebrenici, a 11. jul se proglašava Danom sećanja na žrtve Srebrenice.

„Zabranjuje se javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici. Potvrđuje se rešenost države Crne Gore da u budućnosti spreči genocid i druge ozbiljne zločine“, piše u Rezoluciji.

Kako je DF objavio na svom Fejbuku, Kovačević je nakon saslušanja kazao da je DPS izglasao Rezoluciju da bi se „kroz nju obračunavao sa političkim protivnicima i srpskim narodom u Crnoj Gori i regionu“.

Uz krivičnu prijavu, DPS je ranije pokrenuo i inicijativu za Kovačevićevu smenu sa mesta predsednika Opštine Nikšić. Kazali su tada da je Kovačević izvršio krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje negirajući genocid u Srebrenici, i nazivajući izdajnicima poslanike koji su glasali za Rezoluciju.

Međutim, vladajuća većina u Skupštini Opštine Nikšić je krajem jula odbila da raspravlja o inicijativi za smenu Kovačevića.

BONUS VIDEO: Incident u Skupštini Crne Gore


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar