Gde možemo bez PCR testa, karantina, potvrde o vakcinaciji

Svet 23. jun. 202118:11 > 18:12
Podeli:
Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Još dve zemlje uklonile uvrstile su Srbiju na spisak bezbednih zemalja: Holandija i Austrija. Naši državljani sada u ove države mogu da uđu bez negativnog PCR testa, karantina ili potvrde o vakcinaciji.

Pročitajte još:

Iz Srbije u Holandiju bez testa i karantina od 24. juna mogu da uđu i putnici iz Albanije, Severne Makedonije, SAD, Libana i Tajvana.

Odluka Vlade Holandije, podstaknuta je preporukom Saveta EU koji je pre nekoliko dana Srbiju dodao da listu EU epidemiološki bezbednih zemalja trećeg sveta, čijim građanima bi trebalo dozvoliti putovanja u EU koja se ne smatraju neophodim.

Ipak oni koji dolaze u Holandiju avionom moraće da popune izjavu o zdravstvenom stanju, koju neke avio-kompanije dozvoljavaju da se popuni u digitalnom formatu kada se putnik prijavi na let.

Austrija uvrstila tri zemlje Zapadnog Balkana

Ministarstvo zdravlja Austrije objavilo je 11 novih država koje su uvrštene u rang sigurnih u vezi sa pandemijom koronavirusa što će omogućiti lakše putovanje njihovim državljanima u Austriju. Pored pomenutih balkanskih država, na listu sigurnih zemalja dodate su Sjedinjene Države, Hong Kong, Japan, Makau, Saudijska Arabija, Tajvan, Tajland i Vijetnam.

Putovanje, turizam, turistička agencija
Foto: Shutterstock

Gde još možemo bez PCR testa,  potvrde o vakcinaciji ili karantina?

Albanija

Prema podacima sa sajta Ministarstva unutrašnjih poslova za prelazak albanske granice potrebna je samo lična karta. Takođe, državljani Srbije mogu ući u Albaniju bez posebnih uslova. Nije potreban PCR test, niti se izriče mera karantina. Za maloletna lica ulazak je moguć isključivo sa pasošem.

Što se mera tiče, u Albaniji od 1. juna nije više obavezno nošenje maski napolju, dok će nastaviti da se nose u zatvorenom i na mestima gde nije moguće držati socijalnu distancu. Vreme policijskog časa je skraćeno i sada traje od 23 do 6 ujutro.

Plaže, putovanja bez pcr testa
Foto: Shutterstock

Odlučeno je i da od 15. juna bude dozvoljeno okupljanje do 15 umesto do 10 osoba, a od 1. jula planirano je da se policijski čas skrati još više.

Severna Makedonija

U skladu sa odlukom Vlade, od 12. oktobra državljani Srbije mogu da uđu u Severnu Makedoniju bez posedovanja negativnog PCR testa. Jedini dokument koji je potreban je važeća lična karta.

Što se tiče mera koje su na snazi u toj zemlji, komisija za zarazne bolesti Severne Makedonije preporučila je od 16. juna bude ukinut policijski čas i da se dozvoli organizovanje koncerata.

Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

U Severnoj Makedoniji juče nije registrovan nijedan preminuli od korona virusa u prethodna 24 sata, prvi put od septembra prošle godine, objavile su zdravstvene vlasti. Od korona virusa u Severnoj Makedoniji do sada je umrla 5.471 osoba, dijagnostikovano je 155.536 zaraženih, a aktivnih slučajeva ima 437.

BiH

Državljani Srbije bez ograničenja mogu da uđu sa teritorije Srbije u Bosnu i Hercegovinu ili da budu u tranzitu. Za prelazak nije potreban čak ni pasoš, već je dovoljna lična karta.

Tokom letnje sezone, jedan grad u BiH je posebno atraktivan za tursite iz Srbije – Neum.

Plaže, putovanja bez pcr testa
Foto: Jana Janina/Shutterstock

U ovom primorskom gradu nadaju se poseti proput prošlogodišnje, kada je u Neumu letovalo nekoliko desetina turista više nego što ima meštana.

Crna Gora

Još jedna zemlja iz regiona koja dozvoljava državljanima Srbije ulazak bez PCR testa, karantina ili potvrde o vakcinaciji je Crna Gora.

Predsednik opštine Tivat Željko Komnenović je nedavno u intervjuu za naš portal rekao da je Vlada Crne Gore spremila poseban set epidemioloških mera za predstojeću letnju sezonu.

Herceg Novi Crna Gora Montenegro
Herceg Novi Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

„Reč je o merama u vidu zdravstvenog osiguranja, ali i zbrinjavanja ljudi koji dolaze u Crnu Goru na letovanje, koji bi eventualno mogli da dobiju simptome. Obezbeđeno je besplatno lečenje koje plaća država Crna Gora, ulazi se bez PCR testova i ostalih ograničenja, dakle granice su otvorene. Prema najavama iz Vlade sigurno će tokom ove sezone biti tako“, rekao je on.

Meksiko i Jamajka

Bez PCR testa i potvrde u vakcinaciji građani Srbije mogu da putuju i na Jamajku i u Meksiko. Potrebna je samo prijava na granici.

Slovenija

Foto: Shutterstock

Putovanja u Sloveniju u narednom periodu će biti olakšana, jer naši državljani sada ne moraju u desetodnevni karantin.

Slovenija je izmenila uslove za ulazak u državu, te je nekoliko zemalja uklonjeno sa „crvene liste“, među kojima je i Srbija. Za ulazak u zemlju i dalje je potreban PCR ili antigenski test, ne stariji od 48 dana, dokaz o izvršenoj imunizaciji protiv korone, ili potvrda o preležanom virusu.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar