„Gasprom“ ipak odobrio celokupnu isporuku gasa Bosni

Svet 16. dec. 202019:17
Podeli:
Gasovod Foto: profimedia.rs

Preduzeće BH Gas dobilo je od "Gasproma“ oko 17.30 časova potvrdu prvobitne nominacije prirodnog gasa za sutra, čime su stvoreni uslovi da svi potrošači prirodnog gasa imaju uredno snabdevanje, saopšteno je iz ovog BH Gasa. Rusija je danas obustavila za 50 posto isporuku gas Bosni i Hercegovini.

„Tačno je da je BH-Gas danas u 12.16 časova dobio potvrdu o odobrenju potrebnih količina prirodnog gasa za Energoinvest/BH-Gas. Nakon toga, u 15.39 dobili smo obaveštenje od strane Gasprom Eksporta da Energoinvestu/BH-Gasu umanjuju odobrene količine prirodnog gasa za 50 odsto“, navodi se u saopštenju, prenosi RTRS.

Dodaju da „Gasprom“ povodom novonastale situacije nikakav zvaničan dopis nije uputio, niti dao bilo kakvo obaveštenje, izuzev telefonskog obrazloženja sa primpredajne tačke Beregovo da su u pitanju tehnički problemi.

„Nakon ove informacije, BH Gas je ponovno dobio potvrdu prve nominacije za dan 17. 12. 2020. godine. Niti za ovu potvrdu nominacije nije dato nikakvo obrazloženje“, navodi se u saopštenju.

Prethodno su mediji u BiH objavili da je „Gasprom“ smanjio isporuku gasa Bosni i Hercegovini za 50 odsto.

Rusija je danas obustavila za 50 posto isporuku gas Bosni i Hercegovini.

Iz ruske ambasade nisu želeli da komentarišu informaciju o obustavi isporuke gasa.

Inače, dan pre ove odluke, u BiH je boravio ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov. Sastao se sa predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, dok su druga dva člana Željko Komšić i Šefik Džaferović odbili da se sastanu s njim.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar