Fudžimorijeva pokrenula tužbe, ne priznaje poraz na izborima

Svet 13. jun. 202110:09 > 10:14
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Paolo Aguilar

Peruanska predsednička kandidatkinja Keiko Fudžimori pokušava pravnim putem da izbegne svoj izborni poraz i uništava poverenje u ionako slabu peruansku demokratiju, smatra Isak Risko.

PROČITAJTE JOŠ:

U Peruu je za novog predsednika izabran Pedro Kastiljo seoski učitelj, levičar. Činjenica da još uvek ne može da bude zvanično proglašen pobednikom na izborima delom je i zbog male razlike u izbornim rezultatima. Druga prepreka je ta što Kastiljova protivnica odbija da prizna izborni poraz.

Malo pre kraja prebrojavanja glasova, kontroverzna kandidatkinja desnice Keiko Fudžimori pokrenula je neviđeni niz tužbi protiv preliminarnih rezultata izbora. Podržana od čitavog tima advokata, Fudžimori je malo pre isteka roka za podnošenje pravnih postupaka priložila prigovor protiv rezultata na 802 biračka mesta. Prema njenim rečima, ovaj prigovor obuhvata oko 200.000 glasova, prenosi Dojče vele.

Fudžimori više ne može da pobedi

Nakon prebrojavanja preko 99 posto glasačkih listića, Kastijlo vodi sa oko 71.000 glasova i praktično je za Fudžimori nemoguće da ga sustigne. Između ostalog i zato što ono malo glasova koji još treba da se izbroje uglavnom dolaze iz siromašnih, ruralnih regija, gde je Kastiljo do sada uglavnom pobeđivao.

Fudžimori se javno izjasnila o navodnoj sistematskoj izbornoj prevari u korist svog protivkandidata. Međutim, osim nekoliko slučajeva nepravilnosti, nije pružila nikakve dokaze.

U ponedeljak su međunarodni posmatrači pohvalili izbore kao transparentne i poštene. Predsedavajući vrhovne izborne inspekcije govorio je o istorijski neverovatnom broju tužbi, ali je obećao da će one biti rešene. To bi moglo potrajati danima ili čak nedeljama.

U međuvremenu, ogorčenje raste na ulicama. Pristalice iz oba tabora svakodnevno protestuju, kako bi izborile pobedu za sebe. Naravno, Fudžimori ima pravo na pravno osporavanje izbornih rezultata, ako je njen protivkandidat ilegalno pribavio glasove. Do sada, međutim, sve ukazuje na to da ona samo koristi sva sredstva kako bi se domogla vlasti – čak iako se demokratija oštećuje u tom procesu.

Njeno ponašanje veoma podseća na način na koji je Donald Tramp pokušao da spreči izbornu pobedu svog protivnika i aktuelnog američkog predsednika Džozefa Bajdena krajem 2020. godine.

Sumnja u oba kandidata

Peru je prošao kroz izuzetno polarizovane predsedničke izbore. Milioni Peruanaca nisu imali poverenje ni u jednog kandidata.

Sa jedne strane je siromašni seoski učitelj Kastiljo, koji zastupa levičarske, populističke stavove i koji je povremeno pokazivao malo poštovanja za demokratske institucije. Sa druge strane je diktatorova ćerka Fudžimori, koja je branila korumpirani i autoritarni režim svog oca između 1990. i 2000. godine, da bi zatim i sama bila optužena za korupciju.

Čini se da sadašnjim nastupom Keiko Fudžimori potvrđuje najgore strahove svojih kritičara. Da je ona – zbog njene nesrazmerno veće finansijske snage i jake podrške većine državne elite – veća opasnost za krhku peruansku demokratiju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar