Fronteks pokrenuo operaciju u Crnoj Gori

Svet 15. jul. 202020:06 > 20:07
Podeli:
Foto: EPA/ZOLTAN GERGELY KELEMEN

Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Fronteks), čiji je osnovni zadatak zaštita spoljnih granica Evropske unije, pokrenula je 15. jula operaciju u Crnoj Gori, što je druga operacija te agencije van EU.

Kako prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža, Crna Gora je, nakon Albanije, druga država zapadnog Balkana gde EU pokreće misiju za poboljšanje kontrole granica i borbe protiv ilegalnih migracija, a zatim bi mogle da slede Srbija, Severna Makedonija i Bosna i Hercegovina.

Prema navodima Fronteksa, u Crnoj Gori će biti razmešteno nekoliko policijskih službenika kao vid pomoći crnogorskim graničnim organima, na granici sa Hrvatskom.

Narednih sedmica prisustvo će biti prošireno i na kontrolu pomorske granice, uključujući podršku zadacima traganja i spasavanja.

„Crna Gora i druge zemlje Zapadnog Balkana ključni su partneri EU u zaštiti naših granica i u borbi protiv prekograničnog kriminala. Zbog toga danas pokrećemo drugu operaciju u regionu“, rekao je izvršni direktor Fronteksa Fabris Ležeri.

Glavni cilj operacije je borba protiv prekograničnog kriminala, švercovanja migranata, trafikinga, falsifikovanja ličnih isprava, ukradenih vozila i plovila kao i sprečavanje šverca droge, oružja i borba protiv terorizma.

Policijski službenici EU će sve aktivnosti sprovoditi u saradnji i uz prisustvo crnogorskih kolega.

Misija Fronteksa u Crnoj Gori pokrenuta je nakon što je savet EU 26. maja usvojio sporazum o upravljanju granicama između Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu sa Podgoricom i sa Beogradom.

Prethodno su Skupština Crne Gore i Evropski parlament usvojili sporazum o statusu između te zemlje i EU o aktivnostima Fronteksa koji je stupio na snagu prvog jula.

Slični sporazumi nalaze se u različitim fazama realizacije i sa drugim državama regiona, a najdalje je odmakla Srbija. Prema navodima Saveta EU, sporazum sa Beogradom će stupiti na snagu čim Srbija završi potrebne procedure.

Evropski parlament je u maju ove godine već usvojio je sporazum o statusu sa Srbijom.

Sporazum sa Severnom Makedonijom parafiran je u julu 2018. a sa Bosnom i Hercegovinom u januaru 2019. godine i oba čekaju na finalizaciju.

Albanija je prva zemlja zapadnog Balkana u kojoj je Fronteks pokrenuo operaciju van teritorije EU. Od 22. maja prošle godine tamo je razmešteno je 50 policijskih službenika sa šesnaest patrolnih automobila i jednim vozilom sa termovizijskom kamerom.

Prvi kontigent činilo je ljudstvo iz Austrije, Hrvatske, Češke, Estonije, Finske, Francuske, Nemačke, Letonije, Holandije, Rumunije, Poljske i Slovenije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar