Frankova porodica se žalila zbog ekshumacije

Svet 05. mar. 202019:56
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

Potomci španskog diktatora, generala Franciska Franka, podneli su žalbu Evropskom sudu za ljudska prava protiv španske vlade zbog njegove ekshumacije prošle godine.

Španska vlada je prošle godine premestila Frankove posmrtne ostatake iz mauzoleja u Madridu i prenela ih u privatnu grobnicu.

Advokati koji predstavljaju Frankove unuke rekli su danas da porodica veruje da je vlada „eksproprisala“ njegove ostatke ekshumacijom prošlog oktobra jer im je sada potrebno odobrenje da posete njegovo novo grobno mesto.

Oni su rekli da se odluka zasniva na zakonu koji je u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i predstavlja povredu porodičnih prava.

Prema španskom Zakonu o istorijskom sećanju iz 2007. godine, socijalistička vlada je ekshumirala Frankove posmrtne ostatke iz mauzoleja „Dolina palih“ i ponovo ga sahranila u maloj porodičnoj kripti severno od Madrida.

Franko je u mauzoleju bio od smrti 1975. godine.

Vlada je tada tvrdila da moderna demokratska država ne može imati „ogromno svetilište“ na kom bi bio uzvišen diktator.

Oni su naveli i da je premeštanje Frankovih ostataka čin za stotine hiljada ljudi koji su poginuli u španskom gradjanskom ratu i one koji su pretrpeli progon tokom njegovog gotovo četiri decenijskog režima.