Francuzi sutra izlaze na lokalne izbore: Le Pen ili Makron

Svet 19. jun. 202120:31
Podeli:
Foto: EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO

U Francuskoj se sutra održava prvi krug lokalnih izbora koji se smatraju najvažnijim testom uoči predsedničkih izbora naredne godine, na kojima će predsednik Emanuel Makron tražiti novi mandat.

Liderka desničarskog Nacionalnog zbora Marin le Pen je, prema anketama, rame uz rame s Makronom, prenosi evropski „Politiko“. Ankete pokazuju da bi odziv na regionalnim izborima mogao da bude na rekordno niskom nivou od oko 40 odsto.

„Politiko“ navodi da sutra odziv neće biti veliki i zbog toga što meteorolozi predviđaju loše vreme, vikend je, na snazi su ublažene restriktivne mere, i vrlo je moguće da će procenti biti na istorijsko niskom nivou, što zabrinjava Makronove pristalice koji se plaše da bi mali odziv više mogao da pogodi njihovu partiju, nego stranku Le Penove.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Kada delimo letke na pijaci da se održavaju lokalni izbori, neki ljudi nemaju predstavu da se uopšte održavaju izbori. Radimo sve što možemo, ali je tačno da nam je problem da podignemo interesovanje“, rekao je Rolan Leskur, poslanik u parlamentu i član Makronove stranke Republika u pokretu.

Socijalisti i konzervativni republikanci (LR), koji su dominirali francuskom politikom do poraza 2017. godine, i dalje se dobro drže na regionalnom nivou. Svako od njih trenutno drži vlast u pet regiona, od ukupno 18.

Prema najnovijim anketama, Nacionalni zbor je u poziciji da osvoji vlast u najmanje jednom regionu, što bi bilo prvi put u istoriji Francuske.

Mnogi u Francuskoj vide regionalno glasanje kao korak ka Jelisejskoj palati za Marin le Pen, koja je 2017. godine izgubila na izborima upravo od Makrona, dodaje „Juronjuz“.

Na prethodnim izborima, takozvani „republikanski front“ su formirale vodeće partije u drugoj rundi, kako bi sprečili desnicu da pobedi.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar