Francuzi prvog obolelog od korone imali još u decembru 2019.

Svet 04. maj. 202018:34
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Julien de Rosa

Francuska bolnica koja je pregledala stare uzorke pacijenata sa upalom plucća otkrila je da je lečila čoveka koji je imao Kovid-19 još 27. decembra, gotovo mesec dana pre nego što je francuska vlada potvrdila svoje prve slučajeve.

Iv Coen, šef reanimacije u bolnicama Avisen i ŽAn Verdie u severnom predgrađu Pariza, rekao je za BFM TV da su naučnici ponovo pregledali uzorke 24 pacijenta lečenih u decembru i januaru koji su bili negativni na grip.

„Od 24 pacijenata imali smo jednog koji je bio pozitivan na Kovid-19 27. decembra“, rekao je on u informativnom kanalu u nedelju, prenosi Rojters.

Koen je rekao da je pacijent preživeo i da je sprovedena prva istraga u cilju pronalaska prve kontaminacije.

„Bio je bolestan 15 dana i zarazio je svoje dvoje dece, ali ne i suprugu koja radi u supermarketu“, kaže lekar.

„Bio je u šoku, nije razumeo kako je zaražen. Sastavljali smo slagalicu i on nije nigde putovao. Bio je u kontaktu samo sa suprugom koja je radila pored štanda za suši, blizu kolega kineskog porekla“, rekao je Koen.

Nije jasno da li su te kolege putovale u Kinu, a lokalna zdravstvena uprava trebalo bi da sprovede istragu, dodao je Kone.

On, međutim, napominje da je prerano da se tvrdi da je pacijent čiji je test 27. decembra bio pozitivan na Kovid-19 francuski „nulti pacijent“. Otkrivanje prvog zaraženog, inače, ključno je za razumevanje načina na koji se virus širi, podseća agencija.

Francuska, u kojoj je od 1. marta umrlo skoro 25.000 ljudi, potvrdila je svoja prva tri slučaja Kovid-19 24. januara, uključujući dva pacijenta u Parizu i jednog na jugozapadu zemljeu Bordou.

Komentari

Vaš komentar