Francusko tužilaštvo traži 4 godine zatvora za Sarkozija

Svet 08. dec. 202022:04 > 22:07
Podeli:
Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Francusko tužilaštvo zatražilo je dve godine zatvora i dve godine uslovne kazne za bivšeg predsednika Nikolu Sarkozija koji je optužen za korupciju, prenosi AP.

Tužilaštvo je zatražilo istu kaznu i za još dvojicu optuženih, Sarkozijevog advokata i prijatelja Tjerija Ercoga i sudiju Žilbera Azibera.

Bivši francuski predsednik je juče na sudu izjavio da nikada nije bio deo koruptivne prakse i da je žrtva laži.

Sarkoziju se sudi nakon nekoliko decenija duge političke karijere, između ostalog i zbog navodnog pokušaja podmićivanja sudije.

Tužioci tvrde da je Sarkozi ponudio sudiji Žilberu Aziberu unosan posao u Monaku, u zamenu za poverljive informacije o istrazi navodnih ilegalnih isplata koje je dobio od vlasnice L“Oreala Liliane Betankur za svoju predsedničku kampanju 2007. godine.

To je izašlo na videlo, rekli su tužioci, kada su prisluškivani razgovori između Sarkozija i njegovog advokata Tjerija Ercoga.

Ercogu i Aziberu sudi se zbog korupcije i zloupotrebe službenog položaja, kao i zbog odavanja poslovnih tajni. Oni su, kao i Sarkozi, negirali da su počinili zločine za koje ih terete.

Sarkozi je bio predsednik Francuske od 2007. do 2012. godine. On se iz politike povukao nakon što nije izabran za predsedničkog kandidata svoje stranke na izborima 2017. godine, na kojima je pobedio Emanuel Makron.

Komentari

Vaš komentar