Francuski sud zatvara kompaniji Amazon šest skladišta

Svet 15. apr. 202018:53
Podeli:
Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT / POOL MAXPPP OUT

Kompanija za elektronsku trgovinu Amazon sutra će zatvoriti magacine u Francuskoj najmanje do početka naredne nedelje, zbog ponašanja tokom pandemije. Francuski sud je naložio kompaniji da ograniči isporuke proizvoda kao što su hrana i sanitetski materijal.

Američki maloprodajni internetski div Amazon mora da pojača zaštitu radnika od zaraze koronavirusom i ograniči dostavu proizvoda u Francuskoj na osnovne potrebe, presudio je francuski sud.

Kompanija nije uložila dovoljno napora kako bi osigurala siguran razmak među radnicima niti je temeljno procenila rizik zaraze prilikom prenošenja paketa, objavio je sud na temelju provera inspektora u više skladišta u Francuskoj.

Sud mu je zato dao rok od 24 sata da smanji protok svih pošiljki kroz skladišta i da ih ograniči na namirnice, higijenske proizvode i medicinsku opremu, zapretivši kaznom od milion dolara po danu kašnjenja u provođenju te odluke.

Radnici su se u više navrata sukobljavali s upravom Amazona u Francuskoj i drugim zemljama oko toga u kojoj se meri provode smernice o zaštiti zdravlja. Kompanija je prijavila desetak slučajeva zaraze među radnicima.

Predstavnici sindikata poručili da su zadovoljni presudom i nadaju se da će rezultirati manjim brojem dostava u vreme pandemije.

Američki div internetske trgovine više je puta isticao da poštuje smernice o zaštiti od zaraze. Poručili su da se ne slažu s presudom, dodajući da još procenjuju njene posledice na logističke centre.

Amazon je u internom dopisu francuskim sindikatima naveo da planira da zatvori šest skladišta u zemlji najmanje od 16. do 20. aprila. U tim magacinima je zaposleno 10.000 stalnih i privremenih radnika,.

„Kompanija je primorana da obustavi sve poslovne aktivnosti u svim svojim distributivnim centrima kako bi procenila rizike koje nosi epidemija COVID-19 i preduzela neophodne mere da osigura bezbednost svojih zaposlenih (u tom periodu)“, piše u dopisu Amazona u koji je uvid imala agencija Rojters.

Tokom obustave aktivnosti, Amazon će koristiti državni program podrške za isplatu zarada zaposlenima, poručio je američki onlajn trgovac u internom dokumentu.

Najveći svetski e-trgovac suočava se s pojačanim nadzorom na obe strane Atlantika povodom zdravstvenih mera koje je preduzela za zaštitu zaposlenih od koronavirusa u uslovima snažnog rasta broja onlajn narudžbina.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram