Francuski šef diplomatije protiv priznanja Nagorno-Karabaha

Svet 03. dec. 202019:38
Podeli:
Foto:Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

Šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian (Jean-Yves) izjavio je danas da se protivi da Francuska prizna region Nagorno-Karabah, pošto je parlament usvojio rezolucije o tome.

Rezolucija parlamenta, koja nije obavezujuća i koju je predložila opoziciona desničarska stranka Republikanci, usvojena je sa 188 glasova za, tri protiv, 16 uzdržanih.

U tekstu se poziva na sprovođenje procesa mira i priznavanje Nagorno-Karabah.

Le Drian koji je bio u parlamentu za vreme glasanja rekao je da ne deli taj stav i dodao da to ni „jermenski prijatelji (Francuske) to sami ne traže“.

„Takva odluka bi značila da se Francuska isključuje iz kopredsedništva Grupe iz Minska osnovane za posredovanje u rešavanju spora između Jermenije i Azerbejdžana u tom regionu“, dodao je francuski ministar.

I gornji dom francuskog parlamenta, Senat, 25. novembra je usvojio rezoluciju o „priznavanju Republike Nagorno-Karabaha“. Za rezoluciju, koja je više simbolična jer nema obavezujući karakter, glasalo je 305 poslanika, jedan je bio protiv, a 30 uzdržanih.

Nagorno-Karabah je svoju nezavisnost proglasio pre 30 godina, ali to ne priznaje nijedna država, čak ni Jermenija koja pruža najveću podršku tom regionu.

U toj rezoluciji francuskog Senata se „osuđuje vojna agresija Azerbejdžana izvedena uz podršku turskih vlasti i stranih plaćenika“ i poziva na povlačenje tih snaga s područja gde su sukobi izbili 27. septembra, a završeni 9. novembra mirovnim dogovorom.

Rezolucija Senata je izazvala kritike Azerbejdžana čiji je parlament zatražio isključenje Francuske iz Grupe iz Minska.

Nagorno-Karabah, gde uglavnom žive Jermeni, otcepio se od Azerbejdžana što je dovelo do rata koji je 1990-ih godina odneo 30.000 života. Od tada povremeno izbijaju sukobi kakav je najnoviji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar