Francuska zabranila udruženje za borbu protiv islamofobije

Svet 02. dec. 202021:23 > 21:37
Podeli:
Foto:EPA/T. MUGHAL

Vlada Francuske je zabranila rad Kolektiva za borbu protiv islamofobije u toj zemlji (CCIF). Po nalogu francuskog predsednika Veće ministara je usvojilo odluku o zatvaranju te organizacije. Ministar unutrašnjih poslova optužio je CCIF da godinama važi za "islamističku organizaciju".

Ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin saopštio je da je, po nalogu francuskog predsednika Emanuela Makrona, Veće ministara te zemlje usvojilo je odluku o zatvaranju CCIF-a, nevladine organizacije koja je pratila i upozoravala na pritiske i diskriminaciju koju u Francuskoj trpe muslimani.

Darmanin je optužio CCIF da je godinama važio za „islamističku organizaciju“, prenosi Anadolija.

Iz CCIF-a su 19. novembra saopštili da su dobili rešenje o pokretanju postupka zatvaranja, jer je ministar unutrašnjih poslova podlegao pritiscima ekstremne desnice u Francuskoj.

U saopštenju se navodi da CCIF prekida sve aktivnosti u Francuskoj od 29. novembra, a da će veći deo aktivnosti preseliti u druge zemlje.

Poručili su da će iz Francuske iseliti i sedište organizacije i da se neće osvrtati na neosnovane poteze zvaničnog Pariza.

„Nastavićemo da pružamo pravnu podršku žrtvama islamofobije i obaveštavaćemo sve međunarodne institucije o svim etapama borbe protiv diskriminacije u Francuskoj“, navodi se u saopštenju CCIF-a.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar