Presedan u Francuskoj: Zbog čega je osuđen Sarkozi

Svet 01. mar. 202115:11
Podeli:
Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi osuđen je danas zbog mita, korupcije i zloupotrebe položaja. On je dobio tri godine, od čega godinu dana zatvorske i dve godine uslovne kazne. Ovo suđenje smatra se presedanom u Francuskoj.

PROČITAJTE JOŠ:

Bivši predsednik, 66-godišnji političar osumnjičen je da je ilegalno pokušao da dođe do informacija od višeg sudije 2014. godine o pravnom postupku u koji je on bio uključen. Sarkozi koji je bio predsednik od 2007. do 2012., čvrsto je demantovao sve navode za vreme desetodnevnog suđenja krajem prošle godine.

Krajem prošle godine je preneto da se Sarkozi suočava sa novim optužbama zbog navodnog ilegalnog finansiranja njegove uspešne predizborne kampanje 2007. godine, saopštilo je finansijsko tužilaštvo, potvrđujući raniji izveštaj za štampu.

„Posle četiri dana ispitivanja, tokom kojih sam odgovorio na sva pitanja koja su mi postavljena, moja nevinost je ponovo zanemarena odlukom koja ne donosi nikakve dokaze o bilo kakvom nezakonitom finansiranju“, rekao je tada Sarkozi na društvenim mrežama.

On je bio optužen za „zaveru“ u istrazi zbog navodnog libijskog finansiranja ove kampanje.

Foto: EPA-EFE/Tamas Kovacs

Istorijsko suđenje počelo je krajem novembra prošle godine. Tužilaštvo je optuživalo Sarkozija i njegovog advokata Tijerija Hercoga da su pokušali da podmite sudiju Gilbera Azibera da im da tajne informacije iz druge istrage protiv bivšeg francuskog lidera. Zauzvrat, Sarkozi je optužen da je ponudio Aziberu udoban posao na Azurnoj obali.

Bio meta više istraga

Sarkozi je bio meta više istraga, od optužbi da je nezakonito dobijao novac od pokojnog libijskog lidera Muamera Gadafija do toga da je uzimao procenat od prodaje oružja Pakistanu.

Francuski detektivi počeli su da prate Sarkozijeve komunikacije u septembru 2013. u okviru istrage optužbi da je primio neprijavljenu i nelegalnu donaciju od 50 miliona evra od Gadafija kako bi finansirao svoju predsedničku kampanju 2007.

Prikupljeni podaci usmerili su ih u potpuno drugom pravcu. Otkriveno je da su bivši predsednik i Hercog tajno komunicirali preko mobilnih telefona koristeći lažna imena. Sarkozi je bio Pol Bizmut, piše Gardijan.

Prisluškivanje telefona

Dodatno prisluškivanje telefonskih razgovora otkrilo je da je Sarkozi bio u kontaktu sa Aziberom, tadašnjim sudijom Kasacionog suda, najvišeg suda u Francuskoj i to preko Hercoga kako bi izvukao poverljive informacije o drugoj istrazi o tome da li je Sarkozi dobio donacije od zanemoćale naslednice L’Oreala, Lilijan Batenkur.

Istražitelji su zaplenili Sarkozijeve dnevnike u okvoru Batenkurove istage i bivši predsednik je, navodno, želeo da Aziber sazna šta su planirali sa njima. Zauzvrat, obećao je da će pomoći Aziberu da dobije mesto u Monaku. Slučaj Batenkur je vremenom odbačen ali je ostala otvorena istraga o korupciji i zloupotrebi uticaja.

„Žrtva sam laži“

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi je u nastavku suđenja za korupciju i trgovinu uticajem početkom decembra prošle godine, izjavio da nikada nije bio deo koruptivne prakse i da je bio žrtva laži.

Bivši francuski predsednik optužio je tužioce da sprovode “lov na veštice”.

“Dozvolite mi da svečano kažem da nikada nisam počinio ni najmanji čin korupcije. Nikada. Nikada nisam zloupotrebio svoj uticaj, navodni ili stvaran”, rekao je Sarkozi, prenosi Index.hr.

“Nikada nisam lagao. Ali u ovoj priči je bilo laži o meni”, dodao je.

Foto: EPA-EFE/Fernando Alvarado

Završetak suđenja i presuda

Kada je objavljeno da će presuda u ovom slučaju protiv Sarkozija biti 1. marta, bivši francuski lider je poručio: “Još uvek imam poverenja u pravdu naše zemlje”.

Suđenje je završeno iznošenjem stava odbrane, dok je tužilaštvo zatražilo četiri godine zatvora, od kojih dve godine uslovne zatvorske kazne protiv Sarkozija.

Tužilac Žan-Lik Blašo zatražio je iste kazne i za još dvojicu optuženih na istom suđenju, za bivšeg sudiju Žilbera Azibera i Sarkozijevog bivšeg advokata Tijerija Erzoga.

Blašo je za Erzoga još zatražio da mu pet godina bude zabranjeno da se bavi svojom profesijom.

Sudija je u oštrom tonu rekao da ta afera ima razorne posledice koje pogađaju vrednosti Republike jer je ugrozilo pravosudnu instituciju, pravnu profesiju i predsednički imidž.

Još jedno suđenje

Sarkozija čeka još jedno suđenje na proleće 2021. godine. Njemu, zajedno sa još 13 osoba će se suditi zbog optužbi za ilegalno finansiranje njegove predsedničke kampanje 2007. godine.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar