Francuska: Protesti zbog zakona o zabrani snimanja policije

Svet 21. nov. 202017:40 > 21:33
Podeli:
Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Hiljade ljudi protestovalo je danas u Parizu protiv donošenja zakona koji će snimanje pripadnika policije, s namerom da mu se naudi, učiniti krivičnim delom. Sličene demonstracije su planirane u Marselju, Lilu, Monpeljeu, Renu i San-Etijenu.

Vlada navodi da je cilj novog zakona zaštita policajaca od poziva na nasilje putem interneta, dok protivnici strahuju da bi nova odredba ugrozila novinare i druge građane koji snimaju policajce na dužnosti, naročito na nasilnim demonstracijama.

Protivnici navode da bi zakon prekršio slobodu novinara da izveštavaju i otežao poziv na odgovornost policije za zloupotrebe, kao što je prekomerna upotreba sile.

Oni brinu i kako će sudovi utvrđivati da li su snimci objavljeni s namerom da se naudi nekome.

Prekršaj će nositi maksimalnu kaznu od jedne godine zatvora i novčanu kaznu od 45.000 evra.

Na današnje proteste pozvali su aktivisti za građanske slobode i novinarska udruženja. Među njima su Reporteri bez granica, francuski ogranak grupe Amnesti internešenel i Liga za ljudska prava).

Na pariskom trgu Trokadero blizu Ajfelove kule okupilo se nekoliko hiljada ljudi, među kojima ima mnogo novinara i studenata. Oni su uzvikivali „Sloboda, sloboda“ i „Svako želi da snima policiju“.

Demonstracijama su se pridružili i neki članovi pokreta Žuti prsluci.

Neki od njih su nosili transparente na kojima je pisalo „Spustićemo svoje (pametne) telefone kada vi spustite vaše oružje“.

Sličene demonstracije su planirane u Marselju, Lilu, Monpeljeu, Renu i San-Etijenu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar