Francuska povlači 2.000 vojnika iz afričkog regiona Sahel

Svet 09. jul. 202117:53
Podeli:
Emmanuel Macron, Emanuel Makron
Foto: TANJUG/Stephane de Sakutin, Pool photo via AP

Francuska će povući više od 2.000 vojnika iz međunarodne antiterorističke koalicije koja se bori protiv ekstremista u afričkom regionu Sahel, izjavio je danas predsednik Emanuel Makron.

POGLEDAJTE JOŠ:

On je rekao da će Francuska umesto toga usmeriti vojno prisustvo na specijalizovane regionalne snage.

Posle razgovora sa liderima afričkih zemalja iz regiona Sahel, Makron je objavio da će Francuska postepeno smanjiti broj vojnika sa 5.000 na 2.500 do 3.000. Makron je u junu najavio smanjenje francuskog vojnog prisustva, navodeći da više ne odgovara potrebama te oblasti.

Prisustvu francuskih snaga, koje deluju u Maliju, Čadu, Nigeru, Burkini Faso i Mauritaniji, protivili su se i neki Afrikanci. Makron je rekao da će francuske snage u regionu Sahel u narednih šest meseci biti reorganizovane.

Francuski vojnici su prisutni u Maliju od 2013. godine, kada su intervenisali kako bi na severu zemlje uklonili sa vlasti pobunjenike, islamske ekstremiste. Ta operacija je kasnije proširena na druge države radi stabilizacije regiona Sahel.

Međutim, islamski ekstremisti su nastavili da izvode napade protiv vojnika, ali u sve većoj meri i protiv civila. U nizu napada na sela na granici Nigera i Malija, od januara su ubijene stotine ljudi.

BONUS VIDEO Najveće prirodne katastrofe u istoriji

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar