Fotografija koju bi Netanijahu najradije zapalio FOTO

Svet 03. jun. 202114:57 > 15:01
Podeli:
Jair Lapid Foto:AFP / AFP / Profimedia

Lideri izraelske opozicije objavili su sinoć da su postigli dogovor o novoj vladi. Iako taj dogovor još nije potvrđen u parlamentu, jedna fotografija koja se pojavila na Tviteru kao da je prećutno poručila Netanijahuu da se bliži kraj njegove 12-godišnje vladavine.

Fotografija na kojoj su opozicione vođe Mansour Abas, Jair Lapid i Naftali Benet, a gde se vidi da sede i smeše se, obišla je svet. Deluje kao da su upravo potpisali sporazum i ovekovečili svoj dogovor.

„Istorija“, napisala je Noa Landau, novinarka lokalnih novina Hazaretz.

Lapid, koji je i okupio neočekivanu opoziciju, manje od sat vremena pre isteka roka u ponoć rekao je predsedniku Ruvenu Rivlinu da ima podršku većine opozicionih partija za ono što se naziva „vladom promena“, prenosi Gardijan.

Lapid neće odmah preuzeti visoku funkciju. Umesto toga, njegov bivši rival, desničar Naftali Benet biće premijer prve dve godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Lapid je uspeo da obezbedi podršku male partije arapskih islamista koja je potpisala dogovor dva sata pre isteka roka. Pritom je Ujedinjena arapska lista postala prva stranka iz izraelske arapske manjine koja se pridružila vladi.

Njen vođa Mansour Abas je pragmatičar i tražio je veće resurse i prava za palestinske građane Izraela. Lapidov korak ne okončava odmah Netanjahuovu vladavinu. Pre nego što do toga dođe, poslanici će glasati o sporazumu koji se očekuje sledeće nedelje. Tada će biti i polaganje zakletve.

Dok se to ne dogodi, očekuje se da Netanijahu nastaviti sa pokušajima da natera bilo kod poslanika da prebegne tako da Lapid nema većinu od 61 mesta od 120 ukupno u Knesetu.

Netanijahu je bio na vlasti ukupno 15 godina – od 1996. do 1999. pa onda ponovo od 2009. godine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar