FOTO Zavirite u novu vilu šefa AstraZeneke od 8 miliona $

Svet 14. jul. 202112:23
Podeli:
Paskal Soriot, Pascal Soriot, kuća
Foto: IMP Features / IMP Features / Profimedia / EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Generalni direktor AstraZeneke Paskal Soriot kupio je novu nekretninu. U pitanju je vila otmenom kraju Sidneja, a za koju je platio osam miliona dolara, piše australijski portal Domain.

PROČITAJTE JOŠ:

Soriot trenutno boravi u Evropi, ali prema rečima portparolke njegove kompanije, njegova supruga se ove nedelje smestila u četvorosobnoj novoj kući. Ova nekretnina ima veliki podrum, bioskop i teretanu.

Direktor AstraZeneke dobro zarađuje, a mediji pišu da mu je plata oko 27,5 miliona dolara. Tako da nije morao da razmišlja kako će platiti novu nekretninu.

U septembru 2018. godine, postao je predmet pisanja medija zbog svoje plate i bonusa.

Paskal Soriot, Pascal Soriot, AstraZeneca
Paskal Soriot Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

„Istina je da sam zapravo najmanje plaćen direktor u celoj industriji. Donekle je dosadno. Ali na kraju dana tako je kako je“, rekao je on.

Vilu je kupio od Fila Arnolda, investitora za nekretnine i njegove supruge. Ovaj par je vilu posedovao od 2005. godine, a za nju su tada polatili 3,95 miliona dolara, prenosi Domain.

Direktor kompanije AstraZeneka ima dvojno državljanstvo – francusko i australijsko, a u Australiji živi od 1990. godine.

Piše se da je u martu ove godine podstakao dogovor o lokalnoj proizvodnji vakcine AstraZeneka jer je hteo da pomogne u obezbeđivanju strateške nezavisnosti Australije.

Paskal Soriot, Pascal Soriot, kuća
Foto: IMP Features / IMP Features / Profimedia

„To je moje zemlja i hteo sam da obezbedim to da ljudi ovde budu dobro pokriveni i zaštićeni“, rekao je magazinu The Age.

Soriot je u avgustu 2012. godine imenovan za novog izvršnog direktora AstraZeneke, pete najveće farmaceutske kompanije na svetu. Tada je imao 53 godine. Na tu funkciju je stupio 1. oktobra 2012. godine.

U julu 2017. godine objavljeno je da će Soriot postati sledeći izvšrni direktor kompanije sa sedištem u Izralu, ali je to ubrzo demantovano.

Oženjen je i ima dvoje dece. Ima i trojicu braće i svi su u lekarskoj branši.

Paskal Soriot, Pascal Soriot, kuća
Foto: IMP Features / IMP Features / Profimedia

Soriot je kako pišu mediji strastveni kupac nekretnina. Još 2013. kupio je kuću u predgrađu Sindeja, za koju je platio je 3,5 miliona dolara. Kupio je i vikendicu sa tri spaveće sobe za 2,7 miliona dolara.

Obožava životinje, a svoju uspšenu karijeru je započeo studirajući veterniu. Jedno vreme je radio kao veterinar, i lečio je konje. Kasnije se u obrazovanju ipak usmerio na biznis pa je izučavao i finansije, a ne samo anatomiju, prenosi Jutarnji.hr.

Radio je razne poslove u Tokiju, Americi i Australiji, u kojoj je na kraju i ostao. Prve korake u farmaceutskoj industriji napravio je u francuskom Sanofiju, u kojem je bio glavni za američko tržište.

Brojni ga nazivaju čovekom koji je spasio AstraZeneku – firmu je u jednom navratu želeo da kupi Fajzer, no Soriot se tome oštro suprotstavio.

Paskal Soriot, Pascal Soriot, AstraZeneca
Paskal Soriot Foto: EPA-EFE/CHRIS RATCLIFFE

Bonus video: Lambda soj koronavirusa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar