FOTO Zavirili smo u Sveti Stefan, gde noć košta 6.000 evra

Podeli:
Foto:Ana Vušović Marković/Nova.rs

„Tako blizu, a tako daleko,“ „Gledaj, ali ne prilazi“, mogle bi biti fraze koje opisuju osećaj lokalnog stanovništva, ali i turista, ne preterano dubokog džepa, u Crnoj Gori, kada se zateknu ispred veličanstvenog grada-hotela na ostrvu Sveti Stefan.

Samo nekoliko dana nakon što je 15. avgusta Crna Gora otvorila granicu sa Srbijom, skoknuli smo do obale i ubrzo se ušunjali na „zabranjeno“ ostrvo, koje važi i za najluksuznije letovalište u Crnoj Gori.

Foto:Ana Vušović Marković/Nova.rs

Na Preobraženje ulaz besplatan

Jedini dan u godini kada lokalno stanovništvo ima dozvolu da slobodno šeta uličicama Svetog Stefana, je praznik Preobraženja Gospodnjeg, 18. avgusta. Na taj dan čitave porodice odlaze na ostrvo kako bi prisustvovali liturgiji, a to im je ujedno i prilika da uživaju u lepotama ovog starog zdanja.

Foto:Ana Vušović Marković/Nova.rs

Samo nekoliko sekundi hoda preko nasipa, deli kopno od ostvrskog hotela. Kada prođete stazom koja deli miločersku plažu na dva dela, zakoračićete na Sveti Stefan.

Foto:Ana Vušović Marković/Nova.rs

Na prvi pogled deluje kao i svaki drugi stari grad na obali. Ipak, činejnica da ste sa svih strana okruženi morem daje posebnu draž. Kaldmrisane uske ulice, fenjeri i drvene žaluzine prvo je što ćete primetiti. Ako bismo mogli da utonemo u razglednicu, to bi izgledalo upravo kao šetnja ovim ulicama. Kamene stepenice, odmah posle tunela vode prema crkvama, a gore su terase i vidikovac sa kojeg se pruža pogled na morsku pučinu, od kojeg, samo na trenutak, svakome zastane dah.

Foto:Ana Vušović Marković/Nova.rs

Gde su ljudi?

Sve je tu: kaldrma, palme, senke na suncu, miris soli i svežina leta. Nedostaje samo jedno – ljudi. Na Svetom Stefanu nema ljudi. Od kako je 2006. ostrvo dato u zakup kompaniji iz Singapura, ostrvo je zatvoreno za lokalno stanovništvo, ali i za turiste, osim ako nisu voljni da za jednu noć odvoje nekoliko hiljada evra.

Foto:Ana Vušović Marković/Nova.rs

„Cena najskupljeg apartmana je 6.000 evra za noć. Nema gostiju ovog leta ni u manje luksuznim hotelima, a još manje ovde. Popunjenost nam je oko 30 odsto, što je jako slabo. Ovo malo gostiju je uglavnom iz Azije i ima ih nekoliko iz zapadne Evrope. Ovde su nekada odsedale poznate ličnosti. Nije Sveti Stefan za svakoga. Ranijih godina obilazak sa vodičem koštao je 40, a samo ulaz 10 evra“ priča nam Savo, jedan od radnika obezbeđenja, dok pod zaštitnom maskom krije lice od fotoaparata.

Foto:Ana Vušović Marković/Nova.rs

„Nemojte da me slikate, zabranjeno je“ govori nam dok se udaljava.

Foto:Ana Vušović Marković/Nova.rs

Pročitajte još:

Bogati gosti

A u hotelskom restoranu, sa pogledom na nepregledno morsko plavetnilo, nekoliko stolova je zauzeto. Gosti ispijaju jutarnju kafu i blenu u telefone.

Neko drugi, na njihovom mestu, ne bi spuštao glavu, ne bi obarao pogled, ma ne bi trepnuo pred njegovim veličanstvom – Jadranom, čije se prisustvo na ovoj terasi vidi, ali i oseća, više nego na bilo kom drugom mestu na obali…
Pa iako vreme prolazi i svet se menja, Sveti Stefan ljubomorno čuva svoju autentičnu lepotu. U svom „zagrljaju“ ima 37 vila sa 101 sobom i 16 apartmana. Na ostrvu su i tri manje crkve: crkva Sveti Stefan, po kojoj je letovalište dobilo ime, je na najuzvišenijoj tački, potom crkva Aleksandra Nevskog, i najmanja, posvećena Preobraženju, koja dočekuje goste na samom ulazu u grad-hotel.

Foto:Ana Vušović Marković/Nova.rs

Ribarsko selo

U ovom nekada ribarskom selu, koje je zbog svog položaja bilo trgovinski i saobraćajni centar, leta su provodila brojna poznata lica sa svih strana sveta, o kojima se u okolini Svetog Stefana i danas ispredaju priče. Bajkovitoj lepoti nije odolela legendarna glumica Sofija Loren, čak ni sovjetski kosmonauti predvođeni Jurijem Gagarinom, ali ni grčki kompozitor Mikis Teodorakis. Na ostrvu je letovao i Kirk Daglas, ali i čuveni „Roki“ Silvester Stalone. Na Svetom Stefanu je 1992. godine čak odigran meč između najčuvenijih šahista svih vremena, Bobija Fišera i Borisa Spaskog.

Foto:Ana Vušović Marković/Nova.rs

 

Komentari

Vaš komentar