FOTO U Rusiji pronađen jedinstveni dragulj: Matrjoška

Svet 13. jul. 202100:02
Podeli:
Foto: Sputnik / Profimedia

U Rusiji je nedavno oktiven jedintveni dragulj - dijamant koji u sebi sadrži još jedan manji dragi kamen i nazvan je Matrjoška.

Pretpostavlja se da je dijamant star oko 800 godina. Ime je dobio zbog sličnosti sa ruskim lutkama babuškama. Iako ima složenu strukturu, spoljni dijamant teži samo 0,62 karata, dok je težina unutrašnje zapremine procenjena na 0,02 karata.

Otkrili su ga stručnjaci Jakutskog preduzeća za trgovinu dijamantima tokom procesa sortiranja, ali je sada predat Geološkom preduzeću za istraživanje i razvoj kompanije ALROSA.

Stručnjacima još uvek nije jasno kako je ovaj neobični dragulj nastao, ali veruju da je ovo prve takve vrste u istoriji iskopavanja dijamanata.

„Koliko znamo, takvih dijamanata još nije bilo u svetu. Ovo je zaista jedinstvena tvorevina prirode“, rekao je zamenik direktora za inovacije u preduzeću Alrosa Oleg Kovalčuk.

Stručnjaci su proučavali neobični dijamant koristeći nekoliko metoda, uključujući infracrvenu spektroskopiju i rendgensku mikrotomografiju.

Na osnovu njihove analize, istraživači sugerišu da je unutrašnji dijamant prvi nastao, a da spoljni je nastao tokom narednih faza nastajanja.

„Najzanimljivije nam je bilo da otkrijemo kako je formiran vazdušni prostor između unutrašnjeg i spoljašnjeg dijamanata. Imamo dve glavne pretpostavke. Prema prvoj verziji, veći dijamant je zarobio manji dijamant tokom komplikovanog procesa nastajanja. Prema drugoj verziji, unutrašnji dijamantski sloj je u jednom trenutku rastvoren zbog brzine rasta tokom procesa nastajanja“, ispričao je Kovalčuk.

Zbog prisustva šupljine, manji unutrašnji dijamant je počeo slobodno da se kreće unutar drugog, isto kao kod popularnih babuški.

Matrjoška je izazvala mnogo pažnje javnosti, čiji je fokus sada usmeren samo na jednu informaciju – kolika će biti vrednost neobičnog dragulja.

BONUS VIDEO Uneskova lista zaštićenih dobara

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar