FOTO Rusija proterala ukrajinskog konzula

Svet 17. apr. 202118:09
Podeli:
Aleksandar Sosonjuk
Foto: Russian Federal Security Service / TASS / Profimedia

Ukrajinski diplomata Aleksander Sosonjuk proteran je iz Rusije zbog odavanja poverljivih informacija. On mora da napusti zemlju do 22. aprila, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Njega je prethodno privela Federalna služba bezbednosti zbog pribavljanja poverljivih informacija, saopštilo je danas Ministarstvo.

„Ruska strana je ukazaa na neprihvatljivost ovakvih aktivnosti, koje su nespojive sa konzularnim statusom. On je narušio bezbednosne interese Ruske Federacije“, navodi se u saopštenju.

Njegov boravak na ruskoj teritoriji ne nepoželjan i naloženo mu je da napusti zemlju u roku od 72 sata.

Aleksandar Sosonjuk
Foto: Russian Federal Security Service / TASS / Profimedia

Federalna služba bezbednosti je privela Sosonjuka u 16. aprila. Kako su naglasili, on je naneo štetu Rusiji i njenim diplomatskim odnosima, a mere koje su preuzete, u potpunosti su u skladu sa međunarodnim pravom.

Prema pravilima, diplomate uživaju imunitet u zemljama u kojima rade, ali mogu biti lišene prava boravka u zemlji ukoliko krše zakon ili preduzimaju neprijateljske radnje.

Kako se navodi u Bečkoj konvenciji, države mogu u bilo kom momentu da obaveste državu porekla diplomate da je on persona non grata i da njegov borava u zemlji više nije prihvatljiv.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar