(FOTO) Najveći protesti do sada zbog Džordža Flojda

Svet 07. jun. 202008:48 > 11:00
Podeli:
Foto: TANJUG/AP Photo/Rick Bowmer

Desetine hiljada demonstranata okupili su se u subotu uveče u Vašingtonu i drugim američkim gradovima pozivajući vlasti da prekinu rasizam i policijsku brutalnost, nakon što su protesti podstaknuti smrću Džordža Flojda u Mineapolisu, za koju je odgovorna policija, ušli u dvanaesti dan.

Okupljanje demonstranata ispred spomenika Abrahamu Linkolnu u Vašingtonu i njihov mimohod do Bele kuće obeležili su do sada najveće proteste u zemlji od objave video snimka na kome se vidi kako nenaoružanog Afroamerikanca u lisicama guši beli policajac klečeći mu na vratu.

Demonstranti su se u subotu okupili u brojnim urbanim cetnrima – Njujorku, Filadelfiji, Čikagu, Los Anđelesu, San Francisku, Sijetlu, Bostonu i Majamiju.

„Imam utisak da na ovaj način postajem deo istorije i deo grupe ljudi koja nastoji da promeni svet za dobrobit svih nas“, rekao je Džamilah Muahiman, stanovnik Vašingtona, koji se pridružio demonstracijama kod Bele kuće.

Jedno od najvećih iznenađenja je okupljanje između 150 i 200 protestanata u sklopu pokreta ‘Black Lives Matter’ u gradiću Vidor na istoku Teksasa, zloglasnom po dugogodišnjoj povezanosti s Kju Kluks Klanom.

Subotnji protesti bili su dosta ‘opušteniji’ u usporedbi s puno žešćim, iako uglavnom mirnim demonstracijama održanim poslednjih dana.

Vlasti su povremeno pribegavale žestokoj taktici nastojeći da uvedu policijski čas u nekim gradovima, među njima i u Njujorku iVašingtonu, gde je policija rasterivala okupljene demonstrante. Ali, ti su sukobi samo pojačali fokus protesta na širi način gledanja na događaje čiji su dugoročni cilj dalekosežne reforme kazneno-pravnog sistema, kao i odnos sistema prema rasnim manjinama.

Intenzitet prosvjeda počeo je da jenjava u sredu pošto su vlasti Mineapolisa uhapsile svu četvoricu policajca umešanih u Flojdovu. Derek Čovin, beli policajac koji je kolenom gušio Flojda gotovo devet minuta, dok je on više puta kazao da ne može disati, optužen je za ubistvo drugog stepena.

(Izvor: Index.hr/Nova.rs)

Komentari

Vaš komentar