Podeli
Foto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Ruski lider opozicije i glasni kritičar Kremlja Aleksej Navaljni u lisicama je odveden u pritvor nakon što je ruski sud odredio da će iza rešetaka ostati 30 dana, do 15. februara.

Foto: Mikhail Voskresenskiy / Sputnik / Profimedia

Pročitajte još:

Odmah nakon te odluke objavljen je snimak na kojem opozicioni lider u sudnici poziva Ruse da “izađu na ulicu” i protestuju protiv vlasti.

“Ovi banditi (na vlasti), to dobro znate, najviše se boje izlaska ljudi na ulicu (…) zato se ne bojte, izađite na ulicu, ne zbog mene nego zbog vaše budućnosti”, poručio je na videu snimljenom u sudnici i objavljenom na društvenim mrežama.

Njegov najbliži saradnik Leonid Volkov odmah je objavio na Tviteru da timovi Navaljnog “počinju da se pripremaju za velike proteste širom zemlje 23. januara”.

Harizmatski borac protiv korupcije u nedelju je uhapšen na aerodromu u Moskvi pri povratku u zemlju, nakon što je letos otrovan, na osnovu odluke moskovske zatvorske službe koja tvrdi da je odlaskom na lečenje u inostranstvo prekršio mere sudskog nadzora.

Foto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia

Navaljni je preživeo trovanje i pet meseci proveo na lečenju u Nemačkoj.

Navaljni (44) optužuje predsjednika Vladimira Putina da je naredio njegovo ubistvo otrovom novičokom u avgustu, što Rusija negira.

Navaljni se našalio na račun svog pritvora opisavši svoj položaj ovako: “Pokušali smo da te ubijemo, preživeo si i uvredio nas, zato ćeš u zatvor”.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar