Fontane u Zagrebu svetle u čast preminulog gradonačelnika

Svet 01. mar. 202100:59
Podeli:
Foto: Twitter/Grad Zagreb

Nakon vesti o smrti dugogodišnjeg gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, iz Gradske uprave Zagreba odlučili su da se na specifičan način oproste od prvog čoveka grada. Od 18 sati, u Ulici Hrvatske bratske zajednice u Zagrebu, upaljena su svetla na fontanama na kojima je jasno naglašen lik preminulog gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

Bandić, osim toga što je za vreme vladavine Zagrebom bio prepoznatljiv po mnogim dobrim ali i lošim stvarima, posebno je stanovnicima glavnog grada Hrvatske ostao upamćen po tome što je insistirao na gradnji ovakvih fontana širom grada.

Upravo fontane u Ulici Hrvatske bratske zajednice građene su u dve faze, i to od juna 2012. godine pa do jula 2016. godine, a Bandić je nakon njihove izgradnje naglasio kako je ponosan na ovaj projekt. Takođe, brojni građani su zbog Bandićeve fascinacije ovakvim projektima fontane prozvali „Bandićevim fontanama“.

„Što se mene tiče, neka se sve fontane zovu Bandićeve. Ali zagrebačke su to fontane, to je najlepše. Rim ima 224 fontane, kad ćemo mi Rim stići? Mi imamo sedam, osam fontana. Od Rima smo manji četiri puta, znači trebali bi imati pedesetak fontana“, govorio je Bandić 2016. godine nakon završetka jednog od „fontana-projekata“.

Na zgradi zagrebačke Gradske uprave izvešena je crna zastava, a na pola koplja spuštene su zastave Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Na stepenicama Gradske uprave građani pale lampione. Tim stepenicama penju se da bi stali u red i sačekali da ih gradski službenik pusti u zgradu Gradske uprave kako bi se upisali u Knjigu žalosti i tako oprostili od gradonačelnika Bandića.

Foto: HM Cropix / Sipa Press / Profimedia

Zagrebački gradonačelnik preminuo je u noći sa subote na nedelju u 66. godini života. Kao razlog smrti naveden je srčani udar.

Kako su naglasili iz Gradske uprave Zagreba, svečana komemoracija održat će se u utorak 2. marta s početkom u 11 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Poslednji ispraćaj Milana Bandića biće u sredu, 3. marta, u 12 sati, na gradskom groblju Mirogoj.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar