Fon der Lajen: Vakcinacija prvih građana EU moguća do Božića

Svet 25. nov. 202011:27
Podeli:
Ursula von der Leyen Foto:AP Photo/Francisco Seco

Prvi građani EU bi mogli da budu vakcinisani protiv koronavirusa do Božića, rekla je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ali je upozorila da zemlje članice moraju hitno da se logistički pripreme za davanje stotina miliona doza vakcina.

U obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta Fon der Lajen je rekla da se „konačno vidi svetlo na kraju tunela“ i dodala da bi „prvi državljani EU mogli da budu vakcinisani pre kraja decembra“.

Pročitajte još:

Evropska komisija, izvršno telo EU, ima dogovore sa šest potencijalnih snabdevača vakcina i radi na sedmom ugovoru. Prema tim ugovorima može da nabavi više od 800 miliona doza, što je više od ukupnog broja stanovnika, oko 460 miliona.

Brisel je juče saopštio da će potpisati ugovor za oko 160 miliona doza eksperimentalne vakcine za koronavirus sa američkom firmom Moderna, koja je navela da je njihova vakcina prema preliminarnim podacima efikasna 94,5 odsto.

„Zemlje članice moraju sada da se pripreme. Govorimo o milionima špriceva, govorimo o hladnim lancima, o organizovanju centara za vakcinaciju, o obučenim ljudima koji će biti tamo. Sve to mora da bude pripremljeno“, upozorila je Fon der Lajen i pozvala građane da poštuju epidemiološke mere iako škode privredi a smetaju i ljudima.

„Sa gotovo 3.000 umrlih dnevno Kovid-19 bio je prvi uzrok smrti u EU prošle nedelje. Bolnice su i dalje pod pritiskom i u nekim regionima jedinice intenzevne nege su preopterećene. Moramo učiti od leta i ne smemo da ponovimo iste greške. Suviše veliko popuštanje mera stvara rizik za treći talas zaraze posle Božića“, rekla je fon der Lajen koja je dodala da će Božić ove godine biti drugačiji i mirniji.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar