Ja sam zvezda snimka: Džinovska manta raža zasenila surfera

Svet 18. mar. 202111:00
Podeli:
Foto: Rusty Escandell / / SWNS / Profimedia

Srećni fotograf uspeo je da uhvati neverovatan trenutak kada je džinovska manta raža iskočila iz vode dok je on fotografisao surfere na plaži na Floridi.

Pročitajte još:

Rasti Eskandel je rekao CNN-u da je snimao surfere proteklog vikenda i da nije ni shvatio šta je fotografisao sve dok nije došao kući. „Video sam neko praćakanje iza surfera ali mu nisam pridao mnogo pažnje“, rekao je on.

Tek kada je razvio fotografije video je džinovsku manta ražu. „Potpuno je fantastično“, rekao je on.

Džinovske manta raže su najveće raže na svetu i opseg peraja može da im naraste i do devet metara. Ove spore ribe nalaze se na svim listama ugroženih vrsta jer „njihova populacija svuda opada“, rekla je Džesika Pate, stručnjak Fondacije za pomorsku megafaunu.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Jessica Pate (@floridamantagirl)

Velika jata raža sa prvim danima proleća vole da se okupljaju u vodama centralne i severne Floride. Naučnici ne znaju zašto i pretpostavljaju da je u pitanju ili parenje ili hranjenje ili oba.

Takođe, ne zna se zašto mante iskaču iz vode – šepurenje pred parenje bi moglo da bude razlog, ali i da se otresu parazita a možda i način komunikacije jer tako prave veliku buku.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar