Firma iz Beograda instalira „sumnjive“ respiratore u BiH

Svet 27. okt. 202018:47
Podeli:
Foto: EPA-EFE/CSABA BUS

Firma iz Beograda besplatno će instalirati 100 respiratora koje je pod sumnjivim okolnostima nabavila "Srebrena malina", preduzeće iz Srebrenice, koje se bavi proizvodnjom i prodajom malina. Kompanija iz Beograda "Profesional Medic" putem svoje sestrinske firme "Dre Medical" iz Sarajeva počela je da instalira 100 respiratora čija je nabavka predmet istrage u Tužilaštvu BiH. Afera "Respiratori" teška je 10,5 miliona KM (5,25 miliona evra),

Kako je potvrdio v. d. direktora FUCZ-a Mustafa Kadribegović, reč je o donaciji usluga postavljanja i instalacije 100 respiratora.

Već jutros je počelo instaliranje dva respiratora u bolnici u Goraždu. Sav posao biće obavljen besplatno, iako je bio raspisan tender.

„Firma Profesional Medical sa svojom firmom Dre Medical u Sarajevu je ponudila besplatno instaliranje stotinu respiratora ACM812A. Obavili smo razgovore s njihovim direktorom, oni su respektabilna firma u ovoj oblasti. U Srbiji i Crnoj Gori su instalirali više od hiljadu respiratora besplatno i to žele da urade i kod nas“, rekao nam je Kadribegović.

S obzirom na već dva propala tendera postojale su opcije da se raspiše novi ili da se respiratori podele po bolnicama, a da one traže firme koje će instalirati medicinske aparate.

Iznenada, pojavila se ponuda srpske firme u obliku donacije. Posao će biti završen veoma brzo.

„U skladu s tim odlučili smo da prihvatimo donaciju. Jutros su preuzeta dva respiratora koji se trebaju instalirati u bolnici u Goraždu. Prema potpisanom sporazumu, rok za instalaciju svih 100 respiratora je 20 dana, ali su oni rekli da će posao završiti i ranije“, izjavio je Kadribegović.

Podsetimo, 100 kineskih respiratora kupila je „Srebrena malina“, preduzeće iz Srebrenice koje se bavi proizvodnjom i preradom malina, za 10,5 miliona KM. Novac je dala Vlada Federacije BiH putem Federalne uprave civilne zaštite. Respiratori su u BiH stigli u aprilu, a do danas su stajali u magacinu. Naime, prema proceni stručnog veštaka za medicinsku opremu za Tužilaštvo BiH, kupljeni ventilatori – nisu upotrebljivi u jedinicama intenzivne terapije.

Zbog sumnjive nabavke državni tužioci su otvorili predmet u kojem su osumnjičeni premijer FBiH Fadil Novalić, suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, vlasnik „Srebrene maline“ Fikret Hodžić i direktor Agencije za lijekove BIH Aleksandar Zolak. Afera „Respiratori“ teška je 10,5 miliona KM (5,25 miliona eura).

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar