Finansijski skandal u Vatikanu: Provera pranja novca

Svet 30. sep. 202014:11
Podeli:
Foto: EPA-EFE/VATICAN MEDIA / HANDOUT

Tim Saveta Evrope za procenu pranja novca danas je počeo posetu Vatikanu usled finansijskog skandala zbog kog je nekoliko desetina ljudi ostalo bez posla, uključujući jednog od najmoćnijih kardinala Svete stolice.

Sledeće dve nedelje tim Monival (Moneyval) proveravaće da li su finansije Vatikana usklađene sa međunarodnim normama.

Monival je odbor Saveta Evrope koji se bavi procenom usklađivanja finansija sa merama protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Pročitajte još:

Vatikan je u procesu evaluacije od 2009. godine kada je potpisao Monetarnu konvenciju kako bi pokušao da se oslobodi imidža finansijski sumnjivog ofšor poreskog utočišta.

Vatikan je pre posete saopštio da je ona dogovorena 2019. godine, pre nastanka problema, kao deo redovnog procesa ocenjivanja kojem su izloženi svi članovi Monivala.

Glavna kritika poslednjih godina bila je upućena vatikanskom krivičnom sudu, koji prema proceni nije procesuirao mnoge slučajeve, uprkos tome što je od finansijskog nadzora Vatikana dobio desetine izveštaja o sumnjivim transakcijama.

Vatikanski tužioci su prošle godine otvorili istragu korupcije zbog ulaganja Svete stolice u nekretnine u Londonu, ali do danas niko nije optužen.

Državni sekretarijat Vatikana uložio je više od 350 miliona evra donacija vernika u kupovinu nekretnina. Desetine miliona dolara isplaćene su italijanskim privrednicima koji su u tom poslu bili posrednici.

Prošle nedelje je papa Franja otpustio kardinala Andjela Bečua koji je pomogao u tom dogovoru, a koji je u sekretarijatu Vatikana bio bio od 2011. do 2018. godine. Papa je naveo da je Beču 100.000 evra vatikanskog novca uložio u humanitarnu organizaciju svog brata. Bečiu i njegova porodica su negirali optužbe.

Komentari

Vaš komentar