Filipinske trupe proterale naoružane pobunjenike sa pijace

Svet 08. maj. 202110:53
Podeli:
Foto: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Desetine muslimanskih ekstremista organizacije Bangsamoro, koji su tokom noći okupirali javnu pijacu na jugu Filipina, pobegli su kako bi izbegli sukob sa vladinim snagama koje su se rasporedile u blizini, saopštili su danas zvaničnici.

PROČITAJTE JOŠ:

Islamski borci za slobodu Bangsamoro nisu uzeli nijednog taoca niti pružili otpor kada su vojske i policija rano jutros zauzele položaje u blizini javne pijace u gradu Datu Paglas, rekao je vojni portparol potpukovnik Džon Paul Baldomar.

„Otišli ​​su na pijacu i ukrali hranu, ali su ostali zaglavljeni unutra kad su videli da su naše snage zauzele položaje kako bi osigurale bezbednost okolnih zgrada“, rekao je Baldomar novinarima.

Za sada nema izveštaja o ubijenim i ranjenim.

Pobunjenička grupa se odvojila od Moro Islamskog oslobodilačkog fronta, najveće muslimanske pobunjeničke grupe na jugu koja je potpisala primirje 2014. godine sa filipinskom vladom, što je predstavljalo korak napred u pravcu okončanja decenijskih borbi na južnim Filipinima.

Odmetnuti borci koji su povezani sa Islamskom državom nastavili su sporadične napade.

Baldomar je rekao da su vladine snage blokirale centar grada, gde se nalazi pijaca, i zatvorile autoput dok su pobunjenici držali pijacu okupiranu.

Kada su se ekstremisti razbežali pod pristiskom vladinih snaga vojska je pronašla najmanje četiri bombe domaće izrade koje su pobunjenici postavili duž autoputa.

Potpredsednik opštine je novinarima dao drugačije informacije, rekao je da su uglavnom mladi muslimanski pobunjenici u petak stigli sa pet kamiona u centar grada kako bi se odmorili i obeležili sveti posni mesec Ramazan.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar