FBI objavio poverljivi dokument o napadu 11. septembra i ulozi S. Arabije

Svet 12. sep. 202112:13
Podeli:
Njujork napad na kule bliznakinje Foto:EPA/KEITH MEYERS

Američki FBI je objavio prvi od, kako se očekuje, nekoliko dokumenata povezanih s istragom o terorističkim napadima 11. septembra i sumnjom da je saudijska vlada pomagala otmičarima aviona.

Pročitajte još:

Dokument je objavljen na godišnjicu napada, nedelju dana nakon što je predsednik SAD- a Džozef Bajden potpisao izvršni nalog kojim se agenciji nalaže da tajne datoteke prvi put učini dostupnim javnosti, piše Jutarnji.

Naredba o objavljivanju dokumenata usledila je usred značajnog pritiska porodica žrtava 11. septembra, koje žele da se istraže potencijalne veze saudijske vlade sa napadom.

U dokumentu je detaljno opisan intervju sa zvaničnikom koji je radio u saudijskom konzulatu u Los Anđelesu iz 2015. godine.

Priznao je da je dozvolio dvojici otmičara da koriste njegov stan i pomogao im da putuju po LA -u. FBI je utvrdio da je on „pomagač“ Al-Kaide, a da je saudijski generalni konzul već hteo da ga tribucije ekstremističke muslimanske literature.

U FBI-jevom dokumentu opisuju ga kao duboko upletenog u pružanje „pomoći oko putovanja, smeštaja i finansiranja“ dvojici otmičara.

Saudijska ambasada u Vašingtonu je u sredu izjavila kako „pozdravlja objavljivanje“ FBI-jevog dokumenta i da je „svaka optužba da je Saudijska Arabija saučesnik u napadima kategorički lažna“.

BONUS VIDEO 11. septembar dan kada je napadnuta Amerika

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar