Fauči: Vakcinisanim Amerikancima biće potrebna buster doza

Svet 20. sep. 202113:29
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Stefani Reynolds

Vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Entoni Fauči veruje da će milionima Amerikanaca koji su već kompletno vakcinisani protiv koronavirusa na kraju biti potrebna buster vakcina da bi ostali dovoljno inokulirani.

PROČITAJTE JOŠ:

Fauči, glavni medicinski savetnik predsednika DŽoa Bajdena, rekao je za NBC da će „se na kraju ispostaviti da je najbolji odgovarajući režim dve originalne doze vakcine, plus buster doza”, odnosno treća doza vakcine Fajzer/Biontek ili Modernine vakcine, ili druga doza vakcine DŽonson i DŽonson, čija se vakcina prethodno primala u jednoj dozi, prenosi Glas Amerike.

Panel američkih zdravstvenih stručnjaka je u petak odbacio preporuku o davanju treće doze vakcine proizvođača Fajzer svim Amerikancima, ali je to preporučeno osobama starijim od 65 godina i onima sa ozbiljnim zdravstvenim problemima.

Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Uticajni savetodavni odbor američke Uprave za hranu i lekove (FDA) je odložio odluku o busterima za one koji su primili vakcine Moderna ili DŽonson i DŽonson.

Fauči je rekao da je odluka o busteru za primaoce Moderne i DŽonson i DŽonsona „doslovno udaljena nekoliko nedelja“.

„Trenutno radimo na tome kako bismo obezbedili podatke (Upravi za hranu i lekove) i kako bi oni mogli da ih ispitaju i donesu odluku o busterima za te ljude. Oni ni na koji način nisu zaboravljeni“, rekao je on.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) su saopštili da je 181 milion Amerikanaca potpuno vakcinisano, ali da 70 miliona ljudi starijih od 12 godina ostaje nevakcinisano, bilo zato što se protive vakcinaciji ili su skeptični prema vakcinama.

Severna Makedonija vakcinacija
Vakcinacija Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Bajden je nedavno naložio preduzećima sa 100 ili više radnika da svojim radnicima nalože vakcinaciju protiv koronavirusa ili zahtevaju nedeljno testiranje, a za 2,5 miliona zaposlenih u federalnoj vladi uvedena je obavezna vakcinacija bez alternativne moguhnosti nedeljnog testiranja.

Fauči je za NBC rekao da je mogućnost uvođenja obavezne vakcinacije za putnike koji lete avionima „još uvek na stolu“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar