Fauči apelovao na vakcinisane Amerikance da prime treću dozu vakcine

Svet 22. nov. 202108:21
Podeli:
Fajzer vakcina za decu
Fajzer vakcina za decu Foto:Tanjug/AP Photo/LM Otero

Vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Entoni Fauči pozvao je milione Amerikanaca koji su već potpuno vakcinisani protiv koronavirusa da prime treću dozu vakcine kako bi sačuvali optimalnu zaštitu od tog virusa, preneo je sinoć Glas Amerike.

Prema podacima vladinih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), od 196 miliona potpuno vakcinisanih osoba u SAD do sada je 34,5 miliona primilo dodatnu dozu, dok oko 60 miliona ljudi ostaje nevakcinisano.

Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti i glavni medicinski savetnik predsednika SAD Džozefa Bajdena (Joseph Biden) izjavio je da „nema nejasnoća“ kada je reč o potrebi da se primi treća doza zbog smanjenja efikasnosti prvih doza vakcine, do koje dolazi vremenom.

Stručnjak je rekao da treća doza vakcine daje ljudima „duži rok zaštite“, mada nije jasno da li će oni koji su vakcinisani možda morati da nastave u budućnosti da dobijaju dodatne doze svakih šest meseci ili na godinu dana.

„Analiziraćemo šta to znači kada se dobije dodatna doza, pratićemo nauku“, rekao je Fauči.

Bonus video: Razbijamo zablude o vakcinaciji – Dr Emina Milošević objašnjava zašto korona-vakcine primamo više od jednom

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar