Podeli
Foto: EPA/EFE

Odluka Ustavnog suda Poljske, kojom se gotovo u potpunosti zabranjuje abortus u ovoj većinski katoličkoj zemlji, izazvala je bes javnosti i masovne proteste koji su uzdrmali vladajuću garnituru.

Pročitajte još:

Ustavni sud Poljske prošle sedmice izmenio je već strog zakon o abortusu, zabranivši proceduru u slučaju anomalija ploda, što je uzrok i najvećeg broja legalnih prekida trudnoće.

Revidiranom zakonu “kumovala” su trojica muškaraca – poglavar moćne Katoličke crkve u Poljskoj, arhiepiskop Vojčeh Polak, predsednik Andžej Duda i de fakto lider Poljske, predsednik Partije Pravo i pravda Jaroslav Kačinjski.

Jaroslav Kačinjski

Kačinjski, čija je stranka došla na vlast 2015. godine, već 2016. je uz podršku Crkve pokušao da pogura izmenu zakona o abortusu kojim bi se potpuno zabranio abortus, istraživali sumnjivi pobačaji, vodile krivične istrage protiv “sumnjivih” žena…

Njegovi pokušaji rezultirali su spontanim izlaskom na ulice desetina hiljada žena obučenih u crno i višednevnim protestima, koji su završeni nepojmljivim – moćna Katolička crkva i Kačinjski su priznali poraz i zakon je povučen.

Ispostavilo se da je 2016. godina bila samo zagrevanje za novi zakon kojim se zabranjuje prekid trudnoće u slučaju kada je fetus teško deformisan. Sporni zakon sada dozvoljava abortus samo u slučaju silovanja, incesta ili ako je život majke ugrožen.

Jaroslav Kačinjski Foto: EPA-EFE/Radek Pietruszka

Odlučan da istera svoje, Kačinjski je poručio hiljadama demonstranata koji danima protestuju, da se odluka Ustavnog suda kojom se dodatno ograničava pobačaj, ne može poništiti, zapretivši da će preduzeti korake protiv demonstranata.

Andžej Duda

Andrzej Duda Foto:EPA-EFE/Adam Warzawa

Za razliku od njega, predsednik Andžej Duda je promenio ploču i posle višednevnih masovnih protesta izjavio da žene treba da imaju pravo na prekid trudnoće – u nekim slučajevima.

“Zakon ne sme da zahteva ovakvu vrstu heroizma od žene”, rekao je Duda lokalnim medijima i dodao da se i dalje zalaže za zabranu abortusa, u slučajevima da fetus nema smrtonosne, urođene defekte.

Dudin komentar potpuno je suprotan njegovoj prvobitnoj reakciji kada je pozdravio presudu.

Duda je potom predložio izmenu zakona o abortusu, na osnovu koga će prekid trudnoće biti moguć u slučaju da je plod mrtvorođenče, ili će odmah po rođenju umreti zbog urođenih mana i nedostataka.

Vojčeh Polak

Najmanje je “talasao” prvi čovek Katoličke crkve u Poljskoj, arhiepiskop Vojčeh Polak, koji je pozvao na smirivanje protesta izazvanih zakonom o abortusu.

Gnevni demonstranti vandalizovali su i nekoliko crkava u Poljskoj, ispisujući po njima parole “naša krv je na vašim rukama”, bacajući farbu i crtajući munje – simbol protesta.

Foto: EPA-EFE/Leszek Szymanski

Sporna presuda podelila je poljsku javnost, a mnogi vernici sukobili su se sa demonstrantima braneći crkve i uplitanje Crkve u svetovni život.

Polak je poručio da se od vernika ne može očekivati da se odreknu osnova svoje vere, “a to je poštovanje svakog oblika života, od začeća do prirodne smrti”.

Foto: EPA-EFE/Maciej Kulczynski

“Ali, ne možemo da zaboravimo i na zapovest da volimo svog suseda. Moralna je dužnost hrišćana da ublaže konflikte, a ne da ih podstiču”, rekao je on i poručio da je Crkva otvorena svima, da je ona “mesto pomirenja, dogovora i uzajamnog poštovanja”.

Dok presuda Suda ne postane zakon, mnoge Poljakinje koje čekaju na procedure iz opravdanih razloga, čekaće u limbu da se lekari usude da im prekinu trudnoće. Kad odredba postane zakon, hiljade njih će rizikovati živote sa ilegalnim abortusima, bapskim lekovima ili će odlaziti u inostranstvo u pokušaju da prekinu trudnoću. One koje to ne urade, podizaće bolesnu decu ometenu u razvoju. Toliko o uzajamnom poštovanju.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar