Fanovi razočarani: Kult Ilona Maska se ruši jer je mnogo lud

Svet 22. maj. 202022:10
Podeli:
Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN MONTERROSA

Fanovi Ilona Maska poznati su maltene kao i on sam - kupuju Tesla automobile, prate SpaceX lansiranja i raspravljaju o Maskovoj genijalnosti na Tviteru. Mask je za njih vizionar, idol, čak superheroj. Ili je to sve dosad bio.

Maskova reputacija delom se zasniva i na njegovoj tranformaciji iz neuglednog milionera u opasnog milijardera, a prema mitologiji Ilona Maska, upravo je on bio inspiracija za šarmantnog Tonija Starka, superheroja i junaka filma „Iron Man“.

Kult Ilona Maska je jak, ali je pandemija koronavirusa na neki način i ovoj bizarnoj supkulturi nanela udarac. Mask je u poslednjih nekoliko meseci govorio o tome da virus i nije baš tako opasan, razmetao se nepotvrđenim brojaka i statistikama o tome koliko će ljudi oboleti, a onda je i lažno tvrdio da su deca „suštinski imuna“ na Covid-19.

Pozivao je iznova na ukidanje implementiranih mera čiji je cilj sprečavanje virusa, iako su stručnjaci za javno zdravlje upozoravali da bi to moglo da bude smrtonosno. Mask se, naravno, oglušio o zakon i otvorio fabriku Tesla u Kaliforniji; hiljade zaposlenih se vratilo na posao.

„Biću na liniji sa ostalima“, napisao je na Tviteru prošle nedelje. „Ako nekoga hapse, tražim da samo ja budem uhapšen.“

Tviter je Maskov glavni kanal komunikacije sa javnošću i fanovima. Kada inače iznosi u najmanju ruku kontroverzne stvari, uglavnom se ispod u komentarima i threadovima mogu naći salve pohvala i podrške. Ipak, izgleda da je Mask sada, po prvi put, uspeo da od sebe otuđi deo pristalica; njegovi fanovi konačno nisu saglasni sa svim njegovim besmislicama i doslovno fiks idejama.

Među najbizarnijim ispadima čuvenog osnivača Tesle je i tužba kojom mu je pretio brat Pabla Eskobara jer je Mask navodno od narko-bosa ukrao ideju o bacaču plamena; Eskobar je, tako ide priča, bio tolio bogat da je nekad njime spaljivao novčanice da se zagreje.

Tu je i slučaj „jednoroga koji prdi“, dizajna umetnika iz Kolorada koji je Tesla upotrebio 2017. godine bez dozvole; sporenje je okončano nagodbom.

Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Pročitaj i:

Maskov ispad koji je, međutim, izazvao najžešće reakcije i kritike – a ipak, začudo, nije bio dovoljan da ga se fanovi odreknu – bilo je kada je na Tviteru britanskog ronioca Vernona Unsvorta koji je učestvovao u akciji spasavanja dečaka zarobljenih u pećini na Tajlandu nazvao pedofilom.

Naravno da je popio tužbu i za to, a šuška se da je bio isprovociran pošto mu se javnost rugala kada je ponudio mini podmornicu za spasavanje dečaka. Pošto, očigledno, podmornica nije bila adekvatno rešenje.

Tvit je obrisan, ronilac mu je tražio skoro 200 miliona dolara, ali je Mask uspeo da na sudu dokaže da nije klevetao Britanca, iako ga je kasnije, kako su preneli mediji tada, nazvao i „silovateljem dece“.

BuzzFeed je potom objavio i da je Mask u jednom od mejlova poslatim novinaru napisao da se Unsvort preselio na Tajland da bi tamo oženio 12-godišnju devojčicu i da je u stvari učesnik u trgovini seksualnim robljem.

Istina je da je decenija iza Maska bila turbulentna, i da je između svakakvih kikseva bilo i velikih uspona, ali je sve uspeo da začini skandalima poput onoga kad je u emisiji uživo pušio marihuanu ili kada je analitičare sa Volstrita nazvao dosadnjakovićima koji pitaju samo neka dosadna pitanje.

U nekom trenutku je čak imao ideju – koju je izneo na Tviteru, naravno – da pokrene sajt na kojem će se ocenjivati kredibilnost novinara, urednika i medija; tada je novinare nazvao folirantima koji glume da su moralno superiorniji od svih.

Njegov privatni život u javnosti je bio obeležen njegovim razvodima i raskidima, naročito pošto je njegova bivša supruga Džastin Mask sa kojom ima petoricu sinova objavila knjigu o „najprljavijem razvodu“ u Americi. U međuvremenu se oženio glumicom Talulom Rajli, onda se razveo od nje, pa su se opet venčai, pa je on opet podneo zahtev za razvod, pa ga povukao i na kraju se ona razvela od njega 2016.

Onda je bio u vezi sa glumicom Amber Herd, razišao se sa njom i konačno se ponovo oženio kanadskom muzičarkom Grajms. Upoznali su se na Tviteru i kada su se pojavili zajedno na Met gali, svim aje bilo jasno da su u šemi, ali su pravu prašinu podigli tek pošto su objavili da će svoje prvo dete odgajati kao rodno neutralno.

Foto: ANGELA WEISS / AFP / Profimedia

Još bolje, kada se beba rodila 4. maja 2020, saopštili su da je dobila ime X Æ A-12. I Grajms je bila na meti kritika u trudnoći kada je govorila o tome kako se hrani.

Atlantik je razgovarao sa nekolicinom njegovih fanova i to su uglavnom muškarci različitih životnih dobi, od onih koji samo voze Teslu do onih koji misle da je Mask genije, i većina njih je saglasna u tome da je Maskova boljka ona koja inače potkači ultrabogate: ako je eskpert za ono čime se bavi, misli da je ekspert za sve na svetu, i otuda je valjda došla i njegova rečenica da je „panika zbog koronavirusa tupava“.

Mnogi njegovi fanovi pokušavaju da razdvoje njegove lične filozofije i stavove od njegovih doprinosa svetu, ali je utoliko teže jer je makar polovina imidža i šarma Tesle i SpaceX-a upravo čovek koji ih pravi. Neki ljubitelji Tesle kažu da su otkazali kupovinu, a neki govore i da se Mask više ponaša kao nemilosrdni industrijalista nego spasilac čovečanstva, kakvim se predstavlja.

Neko se dosetio i pronašao Maskov tvit iz 2017. godine u kojem je citirao Ataturka: „Ako jednog dana moje reči budu protivne nauci, izaberite nauku.“

I to je možda najbolji savet koji je ikada dao svojim fanovima.

Komentari

Vaš komentar