Fajzer saopštio da njihova vakcina štiti najmanje 6 meseci

Svet 01. apr. 202119:30 > 19:56
Podeli:
Foto:EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Farmaceutska kompanija Fajzer saopštila je da njihova vakcina protiv Kovida-19 štiti najmanje šest meseci od trenutka imunizacije. Razloga za zabrinutost zbog bezbednost vakcine nije bilo, a kako navode kompanije Fajzer i Bajontek, vakcina je efkasna i protiv soja virusa otkrivenog u Južnoj Africi.

To su, između ostalog, podaci koje su američki Fajzer i nemački partner Bajontek objavili u izvodima ažurirane kliničke studije u kojoj je učestvovalo 44.000 dobrovoljaca.

Kompanije navode da je njihova vakcina u 91 odsto slučajeva efikasna protiv simptomatskih bolesti i da joj je učinak još veći u sprečavanju težeg oboljevanja.

Od 927 potvrđenih slučajeva Kovida 19 do 13. marta, 77 obolelih građana primilo je vakcinu, dok je 850 bilo među građanima kojima je dat placebo.

Razloga za zabrinutost zbog bezbednost vakcine nije bilo, a kako navode kompanije Fajzer i Bajontek, vakcina je efkasna i protiv soja virusa otkrivenog u Južnoj Africi.

Ranije tokom nedelje – dve farmaceutske kompanije saopštile su da je vakcina bezbedna i za decu mlađu od 12 godina – na osnovu studije u kojoj je učestvovalo 2.260 dobrovoljaca.

Pozivajući se na ažurirane podatke iz istraživanja, kompanije su saopštile da se vakcina pokazala kao 100 odsto efikasna u sprečavanju infekcije koronavirusom među učesnicima ispitivanja u Južnoj Africi, gde je dominatan novi soj virusa B1351, iako je broj učesnika u istaživanju bio relativno mali – 800.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar