Fajzer: Pilula protiv kovida smanjuje rizik od teškog zaražavanja za 89%

Svet 05. nov. 202112:10 > 13:27
Podeli:
Fajzer
Fajzer Foto:Tanjug/AP Photo/Mark Lennihan

Američki farmaceutski gigant objavio je da njegov eksperimentalni lek bio veoma efikasan u smanjenju stope hospitalizacije i smrti.

Pročitajte još:

Fajzer je danas saopštio da je njegova antivirusna pilula protiv koronavirusa smanjila stopu hospitalizacije i smrti za 89 odsto.

Kompanija sada traži brzo odobrenje, piše DW.

Saopštenje kompanije dolazi dan nakon što je Velika Britanija objavila da dala zeleno svetlo za kovid pilule kompanije „Merk“, čime je postala prva zemlja na svetu koja je to uradila.

Šta kažu prvi rezultati?

Fajzer je u petak objavio preliminarne rezultate svoje studije koja je izvedena na 775 odraslih lica. Pacijenti koji su uzimali lek zajedno sa drugim antivirusnim lekom imali su 89 odsto smanjenje kombinovane stope hospitalizacije ili smrtnog ishoda nakon mesec dana.

Manje od jedan odsto pacijenata koji su uzimali lek su hospitalizovani, a od učesnika studije niko nije umro.

„Retko se viđa lek čija je efikasnost 90 odsto i koja sto odsto štiti od smrti“, rekao je Majkl Dolsten, glavni naučni kompanije Fajzer.

Učesnici studije su bili nevakcinisani, sa blagom do umerenom kovid-infekcijom, i smatrani su visokim rizikom za hospitalizaciju zbog zdravstvenih problema poput gojaznosti, dijabetesa ili srčanih oboljenja. Lečenje je počelo u roku od tri do pet dana od prvih simptoma i trajalo je pet dana.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar