Fajzer obećava: Isporuka naručenih vakcina na vreme

Svet 15. jan. 202121:08
Podeli:
Foto:EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, kaže da je u današnjem razgovoru sa izvršim direktorm Fajzera, Albertom Borulom, dobila uveravanja da će sve naručene doze vakcina za prvi kvartal biti isporučene na vreme uprkos trenutnim zastojima zbog nadgradnje proizvodnog pogona Fajzera za Evropu. Mnoge države članice EU tvrde da su dobile manje pošiljke vakcina protiv covida-19 od očekivanih i na internim sastancima negoduju zbog neizvesnosti oko isporuke budućih pošiljki.

„Uverio me je da će se lično baviti ovim slučajem kako bi se što je brže moguće nadoknaditi trenutno postojeći zastoji u proizvodnji. Prenela sam mu važnu poruku da su nama za prvi kvartal hitno potrebne naručene doze“, kaže Lajen.

Predsednica Evropske komisije, koja se zajedno sa komesarima nalazi u radnoj poseti Portugaliji navodi da su prve vakcine Fajzera već date građanim širom EU, a da se revakcina mora sprovesti nakon četiri nedelje.

„Postoji i medicinska potreba da se pridržavamo onoga što je dogovoreno o isporukama“, kaže Lajen.

Ranije tokom dana Fajzer je obavestio EU da zbog modifikacija u pogonu u evropskom sedištu kompanije u Pursu, koji bi trebalo da umesto 1,3 miljarde doza „nadogradi“ na dve milijarde doza godišnje, neće moći u potpunosti da ispuni već obećani obim isporuke u naredne tri do četiri nedelje.

Vakcina koju su razvili američki farmaceutski div Fajzer i njegov nemački partner BioNTek počela je da se distribuira u EU krajem decembra.

Međutim, trećina od 27 država članica EU žali se da nije dobila dovoljno doza vakcine, što se moglo čuti na videokonferenciji ministara zdravlja koja je održana u sredu.

Mnoge zemlje su takođe reagovale i zbog neizvesnih rokova isporuke budućih pošiljki vakcine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar