Iz malog grada u Belgiji stižu vakcine za celu Evropu

Svet 24. dec. 202009:19
Podeli:
Foto: REUTERS/Johanna Geron

Prvi kontigent Fajzerovih vakcina stigao je u Srbiju, a Evropska unija priprema se da krajem sedmice počne sa vakcinacijom najugroženijih grupa. Nemačka kompanija Biontek koja je sa Fajzerom razvila vakcinu, uveliko priprema milione doza vakcine protiv korone koje će iz svojih fabrika u Belgiji i Nemačkoj slati po Evropi.

Biontek ima nekoliko fabrika u više gradova Nemačke, uključujući Berlin, Majnc, Marburg, ali je sedište Fajzera/Bionteka za Evropu i glavno distributivno mesto belgijski grad Purs, do pandemije poznat po pivu.

Pročitajte još:

U ovom gradiću od 17.000 stanovnika u holandskom delu Flandrije, američka kompanija Fajzer proizvodi, pakuje i šalje u Evropu svoju vakcinu.

Purs je do skora bio poznat samo po svom pivu Duvel (đavo na holandskom), ali je zahvaljujući mudrim odlukama belgijskih vlasti u infrastrukturu i zakonodavstvo, grad postao vrlo interesantan za investicije stranim medicinskim i hemijskim kompanijama.

Prvobitna investicija Apdžona koji je kasnije kupio Fajzer 1963. godine učinila je Purs najvećim proizvodnim postrojenjem Fajzera na svetu. Više od 400 miliona doza vakcina i lekova proizvede se svake godine u Pursu, a broj zaposlenih se udvostručio u poslednjih 10 godina i porastao na oko 3.000. Sa distribucijom vakcine protiv korone, narednih meseci će taj broj još više rasti.

Foto: REUTERS/Marko Djurica

Evropska agencija za lekove odobrila je početkom sedmice upotrebu Biontekove/Fajzerove vakcine, nekoliko nedelja pošto su to učinile Velika Britanija, SAD i Kanada. Nekoliko zemalja EU najavilo je da će već krajem ove nedelje početi sa vakcinacijom najranjivijih grupa stanovništva u pokušaju da zaustave širenje smrtonosne infekcije.

Isporuka po Evropi

Dok je Srbija prva u regionu sa 4.800 doza vakcine koju će podeliti korisnicima domova za stare i zaposlenim u kovid centrima (a i nekim političarima), prve u EU će vakcinu dobiti Nemačka, Francuska, Austrija i Italija. Švajcarska.

Foto: EPA-EFE/JESSICA RINALDI / POOL

Austrija je danas najavila da će im vakcina stići iz Nemačke u subotu i da će dan kasnije početi sa vakcinacijom najranjivijih grupa. U subotu doze stižu i u Italiju, Francusku i Nemačku, a vakcinacija kreće takođe dan kasnije.

Nemačka će dobiti 150.000 doza, a sledeće nedelje očekuje dodatne doze vakcine. Vakcine će u Italiju biti poslate iz centralnog postrojenja Fajzera u Belgiji, odakle svoje vakcine dobija i Velika Britanija koja je sada, zbog pojave novog soja koronavirusa i rampe koju su im digle brojne evropske zemlje u panici da će ostati bez preko potrebnog cepiva.

Foto: Printscreen/REUTERS/COURTESY PFIZER

Vakcinacija će krajem nedelje krenuti i u Bugarskoj, Španiji, dok će u Belgiji i Luksemburgu krenuti dan kasnije. Holandija sa vakcinacijom kreće 8. januara.

Iz Fajzera/Bionteka je saopšteno da će tokom 2020. i 2021. Evropskoj uniji isporučiti 200 miliona doza vakcine uz mogućnost isporuke još 100 miliona. Isporuka će se obavljati u fazama.

Specijalno pakovanje

Budući da Fajzerova vakcina mora da se čuva na izuzetno niskoj temperaturi od -70 stepeni Celzijusa, kompanija je dizajnirala specijalne kutije za distribuciju u koje može da stane između 975 i 5000 doza. Kutije imaju na dnu sloj suvog leda na kome stoje vakcine, a odozgo još jedan sloj suvog leda koji drži temperaturu. U kutiji je i monitor koji prati kretanje temperature u kutiji i, ako se ne otvara, kutija može da drži vakcine na odgovarajućoj temperatuuri deset dana.

Foto: EPA-EFE/JESSICA RINALDI / POOL

 

Sjedinjene Američke Države

Iz sveta i regiona čitajte:

U Sjedinjenim Američkim Državama, gde je već počela vakcinacija Fajzerovom i Moderninom vakcinom, medicinsko osoblje se oprema takozvanim „kitovima“ za vakcinaciju koji uključuju maske, maramice sa alkoholom, igle i špriceve.

U SAD, prva tura od 2,9 miliona vakcina krenuće u distribuciju iz Fajzerovih postrojenja u Mičigenu i Viskonsinu.

Do centara za vakcinaciju, vakcine će stizati teretnim avionima i onda kurirskim službama koje su već pripremljene za distribuciju.

BONUS VIDEO

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar