Fajnenšel tajms: Krivokapić donosi preporod Crnoj Gori

Svet 15. dec. 202015:03
Podeli:
Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Crna Gora je posle više od tri decenije vladavine Mila Đukanovića doživela preporod, piše Fajnenšl tajms u tekstu posvećenom izboru i izazovima nove crnogorske vlade na čelu sa Zdravkom Krivokapićem.

„Očigledno je da je Crna Gora iskusila preporod, transformaciju koju će građani štititi“, rekao je FT-u crnogorski premijer Zdravko Krivokapić.

Pročitajte još:

Posle trideset godina vladavine Demokratske partije Socijalista Mila Đukanovića, Crnogorci su dobili novu vladu, heterogenu koaliciju u koju su ušli i srpski nacionalisti i zeleni. Krivokapić je, piše list, njihovu pobedu uporedio sa padom Berlinskog zida 1989.

„Da, imamo 41 mesto nasuprot 40, ali je to simbol da smo uspeli čak i u tako nefer uslovima“, rekao je Krivokapić i podsetio da je izlaznost na izborima bila rekordnih 75 posto.

Njegov glavni prioritet je članstvo u EU. „Ako se zaista potrudimo, verujemo da će i EU biti sklonija da nas apsorbuje“, rekao je Jakov Milatović, ministar ekonomskog razvoja i dodao da bi ulazak Crne Gore u EU bio signal drugim zemljama regiona da je priča o proširenju i dalje živa.

Crnu Goru čekaju izbiljni ekonomski izazovi, navodi FT. Pandemija koronavirusa osakatila je turističku industriju koja je kamen temeljac crnogorske ekonomije. Čak i pre pandemije, crnogorska ekonomija je grcala zbog ogromnog zajma za autoput koji grade Kinezi, zbog čega je zaduženje crnogorske države iznosilo 80 odsto ukupnog budžeta, a ove godine bi to moglo da naraste i do 93 odsto.

Uprkos tome Krivokapić je siguran da  će njegova „ekspertska vlada“ uspeti da se izbori sa izazovima.

„Svi kažu da radimo nešto eksperimentalno“, rekao je on. „Ovo je šansa da pokažemo da ovaj period demokratske tranzicije može da se iznese samo na ovaj način“, dodao je Krivokapić.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar